Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tehnologija

 • Airbus testira nove tehnologije za pomoč pri letenju

  Hčerinska družba v Airbusa, Airbus UpNext na testnem letalu A350-1000 preizkuša novo tehnologijo za pomoč pri manevriranju letal na tleh in med letom.

 • Avtonomna vozila na letališčih

  Na letališču v Talinu so za prevoz zaposlenih in majhnih paketov med hangarji pričeli uporabljati samovozeče mini avtobuse.

 • Dva milijona in pol evrov z »letalske« projekte Slovenske vojske

  Odbor za državno ureditev in javne zadeve je 8. 11. 2022 v dokončni obravnavi potrdil uvrstitev dveh projektov Slovenske vojske v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025. Gre za projekta Nadgradnja zrakoplovov Slovenske vojske in Nakup brezpilotnih letalnikov BELIN-V.

 • Hybridni elektro torbopropelerski motorji  že v zadnjih fazah testiranj

  Proizvajalec turbopropelerskih motorjev Safran v okviru raziskovalnega programa Evropske unije Clean Sky 2 že izdatno testira svoj hibridno-električni turbopropelerski motor.

 • Konferenca in razstava poslovnega letalstva EBACE

  V Ženevi se je od 23. do 25. maja odvijala tradicionalna konferenca in razstava poslovnega letalstva EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition). V »Palexpu« se je predstavilo več kot 300 podjetij, na statičnem prikazu na letališki ploščadi pa je bilo na ogled približno petdeset letal in helikopterjev.

 • Leteli smo z električnim letalom Pipistrel Velis Electro

  Ob predstavitvi Pipistrelove proizvodnje letal v Gorici, na Italijanski strani meje, smo imeli priložnost poleteti z njihovim letalom z električnim pogonskim sklopom. Mali dvosed, Velis Electro je prvo in do sedaj edino serijsko izdelano električno letalo na svetu.

  Velis Electro je zasnovan na klasični pipistrelovi osnovi, kot sta dobro znana Virus in Sinus. Oba sta sicer predstavnika kategorije ultralahkih letal, medtem ko sta Velis Club in Velis elektro certificirana za generalno aviacijo in usposabljanje pilotov v dnevnih VFR pogojih. S tem pa je Velis Elektro postal odlična alternativa za šolsko letalo na klasičen bencinski motor in kot pravijo pri Pipistrelu: »najbolj zelen način učenja letenja«.

  kokpit Velisa Electro vir: Pipistrel

  Električni pogonski sistem vključuje dva vzporedno povezana akumulatorja in seveda elektro motor. Prvi akumulator je nameščen v prednje delu v nosu letala, med motorjem in kabino, drugi pa v zadnjem delu za kabino. To je tudi varnostna funkcija, saj se v primeru okvare enega akumulatorja le ta samodejno izključi iz sistema. Nadaljevanje leta in celo vzpenjanje pa je mogoče že z enim samim delujočim akumulatorjem. Električni pogonski sistem je za optimalne izkoristke in hitro polnjenje v celoti tudi tekočinsko hlajen, vključno z akumulatorji. Tudi akumulatorji so je narejeni v Pipistrelu in posamezen je sestavljena iz 1200 malih akumulatorskih celic.

  Postavitev akumulatorjev vir: Pipistrel

  Nazivna moč elektromotorja je motorja je 57, 6 kW in letalo lahko leti s povprečno hitrostjo 98 vozlov KCAS. V normalnem režimu imajo baterije dovolj energije za 50 minut vožnje, seveda je potrebno dodati tudi rezervo za vsak let VFR, ki znaša 30 minut. Torej skupno za 1 uro in 20 minut.

  Že ob pripravi na letenje je opaziti veliko razliko, saj je Velis Electro s svojo ravnjo hrupa, ki znaša le 60 dBa bistveno tišji od drugih letal. Za razliko od postopka zagona letala s konvencionalnim pogonom se Velis Electro prižge s štirimi stikali. Malce ogrevanja sistema je še vedno potrebno, a bistveno manj kot pri konvencionalnem bencinskem motorju.

   

   Obremenjen je lahko s 172 kilogrami tovora, oziroma z dvema odraslima osebama. Moči za dva letalca ima mali Velis Elektro zagotovo dovolj, kar je dokazal tudi pri demonstracijskem poletu. Vzpenja se zelo suvereno tudi pri višjih kotih. Med samim poletom tako razen bistveno nižjega hrupa ni bilo zaznati kakšnega manjka moči ali manevrskih sposobnosti. Leteli smo tudi v formaciji z Velisom na klasični pogon. Letalo samo je težko 428 kilogramov, kar je zaradi akumulatorjev za okoli 100 kilogramov več kot pri Velisu z bencinskim motorjem in je zelo stabilno med letom. Polet z električnim letalom Velis je dajal vtis bolj mirnega leta mogoče tudi zaradi manjšega hrupa.

  Velis Elecrto iz virusa SW121 foto: sašo jalšovec

  Postopki vzleta leta in pristanka so seveda enaki kot pri letalu na klasičen bencinski motor. Po pristanku, pa se letalo enostavno priključi na polnilno postajo, ki omogoča tudi hitro polnjene. Tako lahko v približno 20 minutah že dovolj napolnimo akumulatorja za krajši polet. Polnjenje prazne baterije, kar pomeni z obvezno rezervo 30 % pa do 100% pa traja do 2 uri.

  Polnilna postaja Foto: Sašo Jalšovec

  Hitro polnjenje in poceni električna energija, ter bistveno manj vzdrževanja so glavne odlike Velisa Electro. Tako je lahko odlična izbira za marsikatero letalsko šolo in ustanovo za treniranje pilotov. Velik potencial je tudi na področjih, kjer je veliko malih letališč,  in ko bodo le ta opremljena z elektro polnilnicami. Velis Electro je malo letalo, a še kako pomembno v trenutnem prehodu na brez emisijske pogonske vire.

   

 • Polet s pogonom na vodik z do sedaj največjim letalom

  Podjetje ZeroAvia, ki aktivno deluje na področju brez emisijskega letalstva, je opravilo prvi let z 19-sedežnim letalom opremljenim s prototipnim vodikovo-električnim pogonskim sklopom.

 • Rusi izdelujejo povsem domačega Sukhoia SSJ-NEW

  Rusija vzpostavlja in pospešuje lastne proizvodnje za izdelavo letal, sestavnih delov in tudi motorjev. Tako so v Komsomolsku nad Amurjem pričeli z izdelavo nove verzije letala Sukhoi Superjet 100 imenovanega SSJ-NEW.

 • Salon du Bourget 2023 – Civilno letalstvo

  V drugem delu poročila iz Pariza bomo predstavili najpomembnejše novice iz področja civilnega letalstva, od urbane mobilnosti do rekordnega naročila družbe IndiGo. Opisi letalskega programa in statičnega prikaza veljajo za dneve med katerimi je bilo razstavišče odprto samo profesionalni publiki.

 • Sklep o izbiri ponudnika sistema zračne obrambe je postal pravnomočen

  Republika Slovenija je skupaj s 14 državami ob robu srečanja ministrov Nata oktobra 2022 podpisala Pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba (angleško European Sky Shield Initiative – ESSI), katere pobudnica je bila Zvezna republika Nemčija, od julija 2023 pa v njej sodeluje 19 evropskih držav.

 • Slovenija kupila še eno letalo C-27J spartan

  Z nakupom drugega taktičnega transportnega letala bo imela Slovenska vojska zagotovljeno stalno operativnost letalskega taktičnega transporta pripadnikov Slovenske vojske in tovora za svoje potrebe, potrebe države pri prevozu ljudi in tovora ob naravnih in drugih nesrečah ter za pomoč pri gašenju požarov v naravi. Letali bosta tako omogočali razpoložljivost zmogljivosti in zapolnitev vrzeli v primerih, ko eno letalo zaradi tehničnega vzdrževanja ne bo na voljo.

 • Zobozdravstveni posegi slovenskih študentov v Airbusu A310

  Interdisciplinarna študentska ekipa SpaceDenta opravila eksperimentalni del pionirske raziskave na področju zobozdravstvenih posegov v vesolju.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.