Tupoljev Tu-95 »bear«

čŒe imajo Američani svojo strateško trdnjavo izpred petdesetih let, B-52, imajo Rusi svojega T-95 »bear« iz istega obdobja, prvič pa je ruski medved poletel le pol leta za strateško trdnjavo. Konstruktorji pod vodstvom Andreja N. Tupoljeva so ga naredili zelo na hitro, v letu dni, v operativno rabo pa je prišel šele pet let kasneje, kajti morali so rešiti vrsto vprašanj in težav, povezanih s pogonom. Od konstruktorjev so namreč zahtevali medcelinski dolet, Rusi pa za takšne razdalje ustreznih reakcijskih motorjev niso imeli. Poglavitna ovira je bila prevelika poraba goriva njihovih tedanjih reakcijskih motorjev.

tupoljev_tu_95_bear.jpgPogonske agregate so potem morali izbrati med propelerskimi motorji z dvojnimi propelerji, ki pa so poganjali letalo do enakih hitrosti, kot so tedanji reakcijski ameriške bombnike. Za Tu-95 so načrtovali jedrsko oborožitev, zmogljivosti so bile velike, bombe pa z neverjetno močjo, tudi 3 mt in več. Enega od Tu-95 so uporabili celo za preizkus najbolj rušilne od vseh kadar koli izdelanih bomb, termonuklearne z močjo 100 mt. Eksplozija sicer ni dosegla te moči, učinki pa so bili naravnost katastrofalni, komunikacijske zveze z letalom so bile za dolgo časa prekinjene, letalo samo se je vrnilo na izhodiščno letališče močno poškodovano; člani posadke so dobili radiacijsko bolezen.

Sprva na Zahodu »beara« nikakor niso vzeli resno, saj s svojo pojavo tudi ni pomenil kdo ve kakšne grožnje. Nenavadna so bila njegova puščičasta krila z velikimi turbinskimi motorji, ki poganja-jo po dva nasproti vrteča se štirikraka propelerja, prav tako je nenavaden dolg trup. Pa vendar so se pokazala ta predvidevanja kot napačna, temeljila so na predvidevanjih o padcu zmogljivosti, potem ko naj bi konci propelerjev presegli nadzvočno hitrost. Resnica pa je, da malokateri zahodni prestreznik pospešuje tako hitro kot ravno »beara«! Tornado mu pri podzvočnih hitrostih na velikih višinah v tem elementu ni kos brez vključitve komore za dodatno zgorevanje. Menda je med turbopropelerskimi Tu-95 tudi svetovni rekorder.

tupoljev_tu-95_bear.gifŠe nekaj je značilno za to letalo: nasproti vrteči se propelerji pri visokih hitrostih, ko konci propelerjev presegajo nadzvočno hitrost, zganjajo takšen hrup, da je letenje ob njegovem boku neznosno. Piloti lovcev F-16 ali F-15, še pred leti pa tudi F-106, ki so prestrezali tega velikana, so vedeli povedati, da so hrupni medvedovi motorji preglasili njihove, ne ravno najtišje motorje!

V sedemdesetih letih je nasprotna stran, torej ZDA, uvedla v oborožitev manevrirne rakete, ki so jih lahko izstreljevali s površinskih ladij, s kopna in z letal. Sovjetska zveza je odgovorila in nastala je manevrirna raketa AS-15 »kent« - H-55, Nosilna ploščad za to novo orožje je postal Tu-95 v verziji MS. V obdobju do leta 1992 so tako v polke letalskih sil uvajali bombnike T-95 v verzijah MS-6, kar je pomenilo šest raket AT-15 »kent« na vrtljivem lanserju v bombnem jašku v trupu. Naslednja verzija je bila MS-16, kar je poleg šestih manevrirnih izstrelkov v bombnem jašku seveda pomenila še deset izstrelkov na podkrilnih nosilcih. Te so potem sicer v sklopu že omenjenega sporazuma o omejevanju strateške oborožitve odstranili z »bearov«. Ostali so taka še bombniki Tu-95MS-6, nekaj jih je po razpadu Sovjetske zveze ostalo tudi še v Ukrajini.

Rusija nima ustreznega nadomestila za te, na videz preživele bombnike, saj je velikih in hitrih Tu-160 vsega ducat, »Bearov« naj bi bilo še okoli 60, nameravajo jih posodobiti, tako da bodo lahko nosili tudi najsodobnejši generacijo manevrirnih izstrelkov.

Mornariška izvedba Tu-95 »bear« nosi oznako Tu-142 »bear«.

Tehnični podatki:
Tupoljev Tu-95 »bear«,
ZSSR/Rusija

Tip: težki strateški bombnik, nosilec manevrirnih izstrelkov
Pogon: štirje turbopropelerski motorji NK-12MP s po 11.186 kW (15.000 KM)

Mere:   
Krila   
- razpetina    50,40 m 
- površina  290 m2 
Trup   
- dolžina   49,13 m 
- višina   13,20 m 
   
Mase:   
- prazno  98.500 kg 
- največja vzletna   185.000 kg 
   
Gorivo:   
- notranje   74.000 kg 
   
Zmogljivosti:   
- največja hitrost   830 km/h 
- potovalna hitrost   710-800 km/h 
- priletna hitrost   270 km/h 
- največja višina   10.500 m 
- vzletna steza  2100 m 
- dolet   10.500 km 

Oborožitev: skupaj do 40.000 kg
Top: 2 x G2-23 kal. 23 mm v repni kupoli
Rakete zrak-zemlja;
- 6 x manevrirne rakete H-55 -AS-15 »kent« skupne mase 7800 kg
Uporabnici: Rusija, Ukrajina
Cena: ni podatka


Nazaj