Štirimotorni reaktivci

Med temi skoraj ni omembe vredne novosti, vsi štirimotorni vojaški transportni reaktivci letijo že vrsto let, najsodobnejši med njimi pa je tudi tik pred tem, da zapusti proizvodne linije. Vendar: nikoli se ne ve ...

il-76_virvolgadneper.jpgNovost v tej kategoriji je podaljšana izvedenka Iljusina Il-76MF z vzletno maso 210 t. Dva primerka so lani prodali Jordaniji. Vendar ta država ne bo osamljena, kajti Il-76 bodo zagotovo kmalu tudi v floti kitajskega vojnega letalstva. Načrtujejo 30 klasičnih vojaških transporterjev in pa osem izvedb Il-76KM - letečih tankerjev. Res pa je tudi, da so se razvoja tega letala ponovno lotili zaradi zahtev evropskih civilnih letalskih oblasti, ki so vzpodbude za zmanjšanje hrupa in emisij škodljivih plinov opredmetile s 25 milijoni evrov sredstev Evropske unije. Nekaj transportnih letal Il-76 nove generacije bo v svojo floto vključil tudi prevoznik Volga-Dnepr in z njima podprl strateške transporte za potrebe NATO, ki jih zdaj opravljajo z orjaki An-124.

Vojaško transportno letalo naj bi postal tudi štirimotorni Il-94 serije 400 z vzletno maso 270 t. Po napovedih, ki pa so precej daleč od realnosti, naj bi Rusi v leteče tankerje preuredili 20 do 40 Il-96-400, prav tako pa naj bi si Rusi omislili štiri leteča poveljstva Il-96-400VPK.

Najsodobnejši reaktivni transporter s štirimi motorji in letalo, ki je dejansko zasnovano za strateški vojaški transport, je ameriški (prej McDonnell Douglasov, zdaj Boeingov) C-17 globemaster III z največjo vzletno maso 265 t. Kot kaže, bodo z novimi pogodbami izdelali skupaj 180 teh letal, cena posameznega pa je okoli 240 milijonov USD (okoli 25 odstotkov manj kot je cena potniškega velikana A380). lockheed_martin_c-141b_starlifter_virafmil.jpgčŒe pa se bodo Američani odločili za "upokojitev" starih vojaških transporterjev C-5 galaxy in ne za zamenjavo motorjev, potem bi lahko še naprej izdelovali C-17 v letnem tempu 6 letal. Ob tem naj omenimo, da so leta 2006 upokojili stare transportne C-141 starlifter. Boeing je tudi ponudil Natu najem 12 C-17, letalo pa uporabljajo že Angleži.

Največji pravi vojaški transporter je ameriški C-5 galaxy z največjo vzletno maso 380 t. Američani jih imajo v strateški transportni floti še 111. Vsem so posodobili elektronsko opremo, celovito posodobljena verzija C-5M super galaxy pa je bila predstavljena sredi leta 2006. čŒe se bodo odločili posodobiti vso floto - z zmogljivejšimi motorji, posodobljenim kokpitom in avioniko, bo slednja ostala operativna vse do leta 2040.

Kot vmesna rešitev, kar govori že samo poimenovanje programa - SALIS (Strategic Airlift Interim Solution), je program, ki je zaživel pred enim letom, vanj pa je vključenih šest največjih transportnih letal An-124 z vzletno maso 392 t (večje letalo je samo še šestmotorni An-225, ki pa je izdelan samo v enem primerku). Zanimanje za tovrstne velike transporte bo morda vzpodbudil ruske in ukrajinske letalske proizvajalce k obnovitvi proizvodnje An-124. Doslej so jih izdelali okoli 30. Nova verzija An-124-100M bi imela nosilnost 150t.


Nazaj