Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet06Sep2007

Cveti trg regionalnih letal

Informacije
Borut Podgoršek
Odprtje novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču je za Slovenijo vsekakor dogodek leta na področju letalstva. V svetovnem merilu pa so oziroma bodo svet letos zaznamovali trije dogodki. Letalski salon Le Bourget, ki je potekal junija, predviden premierni polet Boeingovega B787 dreamlinerja in dolgo pričakovani prvi komercialni polet Airbusovega A380 mega jumbojeta.

Ljubljansko letališče sicer ni na seznamu letališč, kjer bodo Airbusovi A380 pristajali, a vendarle se lahko zgodi tudi to. Po dveletni zamudi bo prvi A380 v barvah Singapore Airlines poletel prihodnji mesec (oktober). Gre za 'state-of-the-art' letalo, ki bo sprejelo nad 525 potnikov in jih v treh potovalnih razredih popeljalo slabih 15.000 km daleč. Airbus je v razvoj letala, ki je trajal dobrih 13 let, vložil kar 12 milijard evrov. Program je preživel dokaj burne čase, saj je bila dobava letal naročnikom kar trikrat prestavljena. Letalo bodo poganjali štirje turboventilatorski motorji s po 311 kN potiska vsak. Cena letala se giblje med 250 in 290 milijoni dolarji.

boeing_b787_dreamliner_virboeing.jpgNekoliko bolj verjetno pa je, da bosta na ljubljanskem letališču pristajali konkurenčni širokotrupni letali Boeingov B787 dreamliner, ki je bil javnosti prvič predstavljen 8. julija 2007 in Airbusov A350XWB, ki je še v razvoju. Letali bosta sicer sprejeli od 270 do 350 potnikov, odlikujejo pa ju nizka poraba goriva, množična uporaba kompozitnih konstrukcijskih materialov, najsodobnejših motorjev ter avionike. Glede na konkurenčna letala – B767, B777, A330 in A340 bodo njuni operativni stroški do 20% nižji. Piloti B787 bodo imeli na voljo head-up prikazovalnik in pet večnamenskih LCD zaslonov diagonale 38 cm, ki bodo prikazovali delovanje vseh sistemov na letalu. Njun dolet bo do 15.750 km. Obe letali bosta v potniški kabini potnikom ponujali veliko udobje (širše sedeže in večjo med sedežno razdaljo) in prijetno klimo (višji tlak in višjo vlažnost zraka). Dreamliner bo v komercialne namene poletel predvidoma maja 2008, A350XWB pa mu bo sledil leta 2012.

An-140Poleg teh letal proizvajalci izdelujejo in načrtujejo tudi manjša regionalna letala, ki vsakodnevno vse bolj množično pristajajo tudi na ljubljanskem letališču. Regionalni promet je v velikem razmahu in na trg prihajajo nova letala tudi iz Rusije in Ukrajine ter Japonske. Rusi po dolgem času trgu ponujajo kar dve novi regionalni letali z do 100 sedeži. Gre za Antonova An-148 (68-85 sedežev, ki ga izdelujejo skupaj z Ukrajinci), ki so ga 'zahodu' premierno predstavili na junijskem letalskem salonu Le Bourget pri Parizu, in Suhojevega SSJ-100, ki ga bo Aeroflot kot prvi kupec dobil konec leta 2008. Prvi je visokokrilnik, drugi pa nizkokrilnik, oba pa bosta poganjala dva turboventilatorska motorja. An-148 bodo izdelovali tudi v tovorni različici, medtem, ko bo SSJ-100 verjetno na voljo v podaljšani izvedbi. Podaljšan bo lahko sprejel do 130 potnikov. SSJ-100 bo konstrukcijsko gledano precej zastarel, saj bo v osnovi grajen iz aluminijevih in jeklenih zlitin, kar danes ni več običajno. Rusi to opravičujejo z nižjo nabavno ceno in preizkušenostjo kovinskih gradiv v praksi. Kompozitni materiali danes v ruski letalski industriji še niso dovolj poznani in preskušeni. Večino kompozitnih delov za SSJ-100 bodo tako proizvajali zunanji partnerji. Skupno Rusi načrtujejo prodajo 1300 letal v naslednjih 20 letih. Kataloška cena letala An-148 se giblje med 18 in 20 milijoni dolarjev.

bombardier_crj_1000_virbombardier.jpgPoleg omenjenih dveh bo po vsej verjetnosti luč sveta ugledalo tudi prvo japonsko regionalno letalo MRJ-70. Končno odločitev o izgradnji letala bo proizvajalec Mitsubishi Heavy Industries sprejel do konca letošnjega leta. Zelo verjetno bodo projektu dali zeleno luč in ga trgu ponudili prihodnjo pomlad. Po načrtih naj bi prišel v operativno uporabo leta 2012. Izdelovali ga bodo v dveh različicah s po 70 in 90 sedeži. Japonce bo razvoj tega letala stal milijardo dolarjev. Poleg Japoncev pa novo regionalno letalo z oznakami ARJ21-900 obljubljajo tudi Kitajci, ki so ga zasnovali v sodelovanju z Kanadskim Bombardierjem. Slednji, dobro poznan tudi v Sloveniji (Adria je junija dobila dve letali CRJ900, uporablja pa še sedem manjših CRJ200) je februarja sporočil, da bodo razvili sto sedežno regionalno letalo CRJ1000. Gre za podaljšano in izboljšano verzijo letala CRJ900, ki bo prišla v operativno uporabo leta 2009. Cena letala bo 41 milijonov dolarjev, operativni stroški pa naj bi bili 15% nižji kot pri konkurenčnem Embraerju ERJ190, ki je drugi največji proizvajalec regionalnih letal na svetu in trgu prav tako ponuja vrhunska regionalna letala ERJ170 in -175 ter ERJ190 in - 195. Omeniti velja, da trg ponuja tudi široko paleto turbopropelerskih letal, katerih uporaba zaradi visokih cen goriva postaja vse večja, medtem, ko so zaradi viečjega hrupa pri potnikih nekoliko manj zaželena.

Ljubljansko letališče lahko tako v sled vedno večjega prometa in pomembnosti v regionalnem prostoru pričakuje tudi prihod sodobnih regionalcev, ki bodo v okrilju novega terminala potnikom ponudila najvišjo stopnjo ugodja in zanesljivosti.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.