Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob19Mar2022

[Nova knjiga] Na krilih poguma

Informacije
Borut Podgoršek

V sklopu zbirke Zgodbe slovenskih letalcev je pri založbi Sierra5, Založništvo izšla knjiga z naslovom Na krilih poguma.

V knjigi Na krilih poguma je zapisanih devet zgodbe posameznikov, ki so vsak na svoj način pripomogli k razvoju slovenskega in jugoslovanskega civilnega in vojaškega letalstva. Ko sva se z Markom Malcem leta 2019 odločila za objavo zgodb letalcev, sva imela v mislih ohranjanje spomina na slovensko letalsko preteklost. Ta je zelo bogata, a hkrati po najinem mnenju premalo ohranjena v knjižni obliki. Literature, ki bi na poljuden, a hkrati strokoven način ohranjala spomin na slovenske letalce, ni veliko. Kniga ima 288 strani formata B5, trde platnice in preko 200 fotografij in drugih dokumentov. Podatki iz Cobissa

V knjigi Na krilih poguma sva zapisala zgodbe o:

Pavlu Kavčiču, ki je bil med prvimi strojnimi inženirji v Sloveniji. Študiral je v Brnu in Pragi, deloval pa v Parizu, Novem Sadu in Zemunu. Njegovo življenje je zaradi časovne oddaljenosti zavito v tančico skrivnosti, saj avtorjema kljub številnim fotografijam, na katerih nosi pilotski kombinezon, ni uspelo najti pisnih dokazov, da je bil tudi pilot.

Bogomil Jaklič je bil Maistrov borec, pilot-lovec, preizkusni pilot, tvorec letalstva Kraljevine Jugoslavije in učitelj letenja.

Ivan Koroša je bil predvojni hidroletalec, medvojni strelec v ameriškem bombniku B-24 in poveljnik 1. eskadrilje 421. jurišnega polka Jugoslovanskega vojaškega letalstva ter povojni preizkusni pilot.

Mirko Komjanc je bil eden izmed številnih Slovencev, ki so zaradi političnih delitev postali italijanski državljani. Vpoklican v italijansko vojsko je odgovorno opravljal dodeljene naloge, hkrati pa svoje slovenske pripadnosti ni nikoli zatajil. Kot podporočnik pilot se je bojeval v Eritreji, Etiopiji in Britanski Somaliji.

Milan Polak je željo, da bi postal pilot, izpolnil na šolanju v Sovjetski zvezi, kjer se je izšolal za bombniškega pilota. Svojo letalsko kariero je končal kot predavatelj na vojaški letalski akademiji

Heljo Godnič je bil partizan, bolničar spremljevalec, inovator, konstruktor in ljubiteljski letalec. Samostojno je izdelal dva žirokopterja in z njima tudi poletel.

Maks Arbeiter je kot učitelj letenja v Zveznem letalskem centru v Vršcu postavil temelje jadralnemu šolstvu in obenem dosegel vrhunske rezultate v jadralnem letalstvu v Evropi, Jugoslaviji in Sloveniji. Po poklicu je bil profesionalni pilot, večino časa pa je posvetil šolanju jadralnih in motornih pilotov. Dve leti je šolal tudi pilote v Burmi.

Slavko Mašera je bil major jugoslovanskega vojaškega letalstva in nosilec zlate značke pilota inštruktorja. Kot pilot inštruktor je izšolal na ducate mladih pilotov v Jugoslaviji in Zambiji.

Marjan Bizjan je v zraku preživel zelo veliko časa, neprekinjeno skoraj dve leti in pol svojega življenja. Za njim je izjemna pilotska kariera, ki se je začela na letališču v Mostah, od koder je poletel kot jadralni in športni pilot. Kot prometni pilot je v Adrii Airways dosegel vse, kar se je doseči dalo.

Opus letalcev, ki so zbrani v tej knjigi, je zelo pester in pokriva časovno obdobje od leta 1916 do leta 1993. Njihove izobrazbe in poklici so bili raznovrstni, njihovo delo pa zelo cenjeno in spoštovano. Z izborom opisanih letalcev sva poskušala zajeti čim širše strokovno področje, na katerem so delovali, in tako pokazati njihovo medsebojno odvisnost in hkrati povezanost.

 

Knjiga bo izšla 20. aprila 2022. Redna cena knjige bo 28 EUR. S plačilom na TRR in s poštnino v Sloveniji je cena 31 EUR. Če jo prevzamete osebno (Škofja Loka, Ljubljana, Kranj) pa je cena 28 EUR.

 

Naročila sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

SPONZORSTVO

Vabimo vas, da postanete sponzor ali donator in s tem podprete izid knjige Na krilih poguma. Več info na e-naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Donirate lahko tudi s skeniranjem QR kode, ki je objavljena spodaj.


Izid knjige so podprli

ZRC SAZU - Znanstvenoraziskovalni center. Slovenske akademije znanosti in umetnosti

 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.