Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon03Okt2016

Romunski F-16 preko Slovenije

Informacije
Borut Podgoršek

V Romunijo je v četrtek priletelo prvih šest letal tipa F-16 od skupnih 12, ki jih je romunsko letalstvo odkupilo od Portugalske.

F-16
  F-16

Z vstopom v zvezo NATO, leta 2004, se je država obvezala, da bo posodobila bojne sposobnosti letalstva z nakupom 48 letal, ki bi ustrezala NATO standardom. Ministrstvo za obrambo je prejelo ponudbe proizvajalcev Eurofighter (Typhoon), Boeing (F/A-18E/F Super Hornet), Dassault (Rafale), SAAB (JAS-39C/D Gripen), Izrael pa je ponudil rabljena letala tipa F-16. Preden bi se odločili katero letalo bo nadomestilo floto že zastarelih MiG-21 je državo močno prizadela ekonomska kriza. Po več letih pogajanj so se odločili za nakup rabljenih F-16 iz surplusa portugalskih zračnih sil.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je portugalsko letalstvo opremilo s 45 F-16, zaradi vse nižjega proračuna za obrambo so se odločili za prodajo dela flote. Za devet enosedov F-16A in tri dvosede F-16B naj bi Romunci odšteli približno 200 milijonov evrov. Vsa letala so bila posodobljena in bodo lahko letela še 4000 do 4500 ur. Prvih šest moderniziranih F-16 (5 enosedov in en dvosed) je priletelo iz letalske baze Monte Real. Po tehničnem postanku v ameriškem oporišču Aviano so v četrtek odletela, preko Slovenije in Madžarske proti Romuniji, kjer so jih pričakali v letalski bazi Borcea, katere prenova in posodobitev infrastruktur je stala še dodatnih 32 milijonov evrov.

Dodatna tri letala naj bi v floto prišla letos decembra, še tri pa naslednje leto. Takrat naj bi Romunci naročili še 12 letal istega tipa in začeli z umikom MiG-ov.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.