Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned03Feb2019

O virtualnem letalstvu in IVAO Slovenija

Informacije
Borut Podgoršek

Marsikdo bi virtualnemu letalstvu rekel preprosto igranje igric, vendar temu ni tako. Virtualno nebo je naše okolje, v katerem se učimo in preizkušamo svoje znanje. Cilj je, da so vse procedure izvedene točno tako kot v realnosti.

Sodobni simulatorji letenja nam to omogočajo, saj je bilo v njih vloženega ogromno časa, da so danes videti tako, kot da bi leteli s pravim letalom. Na izbiro so skoraj vsa letala, letališča in države v visoki kakovosti. Vse skupaj pa je povezala mednarodna organizacija IVAO, ki vsem uporabnikom omogoča letenje na skupnem virtualnem nebu in kontrolo letenja.

IVAO (International Virtual Aviation Organisation) je mednarodna organizacija, ki združuje ljubitelje virtualnega letalstva. Ustanovljena je bila leta 1998, danes pa ima že več kot 500.000 registriranih uporabnikov. Gre za neprofitno organizacijo, v kateri so prostovoljci razvili programsko opremo za kontrolorje zračnega prometa (IvAc) in vmesnik, s katerim lahko piloti povežejo svoj simulator na virtualno nebo (IvAp). 

V organizacijo je vključenih 80 držav iz celega sveta. Vsaka divizija ima svoje vodstvo, ki skrbijo za delovanje divizije, organizacijo dogodkov, spremljajo dogajanje na virtualnem nebu in seveda skrbijo za šolanje novih pilotov in kontrolorjev.

Avgusta leta 2004 se je skupnosti kot 35. članica pridružila tudi slovenska divizija. Ravno v letošnjem letu torej praznujemo 15. obletnico obstoja. To je že kar lepa doba, vendar ugotavljamo, da imamo prostora za razvoj še veliko. Za delovanje, razvoj in dogajanje v diviziji nas sicer skrbi 9 članov, ki se dnevno srečujemo z novimi in novimi izzivi.

Divizija ne obstaja brez vodstva, vendar se zavedamo, da divizija ne bi obstajala brez naših pilotov in kontrolorjev zračnega prometa.

Letališče Portorož
  Letališče Portorož

 

Člani

V diviziji imamo več kot 300 članov, od tega nas je trenutno aktivnih 62. Skupaj se učimo, si pomagamo in kar je najbolj pomembno se zabavamo in uživamo v svoji ljubezni do letalstva. Po številu članov spadamo k srednje velikim divizijam v organizaciji. Vendar so naša pričakovanja še nekoliko večja, želimo si novih aktivnih članov in ne nazadnje tudi novih članov, ki bi bili pripravljeni soustvarjati našo divizijo.

Naša divizija je tesno povezana s Klubom virtualnega letalstva Slovenije, tako se na njihovih mesečnih srečanjih srečamo tudi člani naše divizije. Pogovori so zelo zabavni in zanimivi, večino časa pa je govora prav o letalstvu.

Pilatus PC-9M Slovenske vojske
  Pilatus PC-9M Slovenske vojske

 

Piloti

Kako izgleda letenje na virtualnem nebu?

Vse, kar potrebujemo za virtualno letenje je simulator, vmesnik, s katerim se povežemo na strežnik in račun pri IVAO.

Za letenje po Sloveniji je na voljo 26 vzletišč, 6 heliportov, 12 športnih, eno vojaško in 3 mednarodna letališča. Zelo smo veseli, da smo v preteklem letu končno dobili scenarij celotne Slovenije in s tem tudi vsa letališča, ki zdaj so narejena po realnem videzu in ponujajo skoraj takšno letalsko izkušnjo, kot bi jo doživeli v resničnosti. Tudi iz zraka lahko prepoznate vse kraje, vse hribe, oddajnike in skoraj vse lokalne znamenitosti.

Največja zasluga za to gre Matevžu Juvančiču, ki je v ta projekt vložil veliko let truda, kar se kaže tudi na produktu. Več o produktu, SLOVENIA X, kot ga je poimenoval sam, lahko najdete na njegovi spletni strani, za lažjo predstavo pa mi prilagamo kratek posnetek.

https://youtu.be/JL1R47wsTeY

link do spletne strani: https://simulation.ilumium.com/

Kaj lahko letim?

Kot pilot lahko letite vse kategorije letal, od ultralahkih, jadralnih, športnih, vojaških, potniških do helikopterjev. Prav tako pa lahko letite tudi kjerkoli po svetu. Za vsakogar se najde tudi primeren izziv. Nekaj izzivov letno pripravljamo mi. Tako imamo pri IVAO Slovenia na voljo veliko različnih tur, ki vas odpeljejo po različnih letališčih in državah. Letošnje ture so še v pripravi, lahko pa razkrijemo, da jih bo več kot 10.

Letališče Ljubljana
  Letališče Ljubljana

 

Kontrolorji zračnega prometa

Vsak ljubitelj letalstva lahko postane tudi kontrolor letenja, vendar je za to potrebna volja do učenja in tudi posebne osebnostne lastnosti, tako kot v realnem svetu. Sistem IvAc vam predstavi sliko, kot jo vidijo pravi kontrolorji. Inštruktorji v diviziji poskrbijo, da vsak pozna osnovne postopke, ki se uporabljajo tudi v resničnosti. Kontrolorji skrbijo za usmerjanje letal, separacijo prometa, podajanje informacij pilotom in podobno. Ko kontrolor osvoji znanje, ga čakajo izpiti, po katerih napreduje po pozicijah. Če naredimo napako, večjih posledic ni, saj je samo simulator, kljub temu pa se trudimo, da do večjih napak ne prihaja, in s tem je zagotovljena visoka stopnja varnosti na našem virtualnem nebu.

Trenutno uporabljamo 6 ATC pozicij (Ljubljana Tower, Cerklje Tower, Maribor Approach, Portorož Approach, Ljubljana Informations, Ljubljana Radar). V primeru dogodkov in večje količine prometa pa lahko pozicije tudi nadgradimo.

https://www.youtube.com/watch?v=bOuMZBYCAAM

 

Dogodki

Oddelek za dogodke mesečno pripravlja najrazličnejše dogodke, ki združujejo vse člane divizije. Z dogodki povezujemo različne prestolnice z našim glavnim letališčem. Prav tako pa praznujemo tudi veliko obletnic. Tako smo se v lanskem letu počastili obletnici gorskega reševanja v Sloveniji, obletnici ljubljanskega letališča in letos 100. obletnici slovenskega vojaškega letalstva.

V lanskem letu smo organizirali 10 dogodkov, in na vseh zabeležili tudi dobro udeležbo. Tudi v letošnjem letu pripravljamo veliko dogajanja, med glavnimi cilji pa so javne predstavitve naše divizije na različnih dogodkih. Tako bomo poskrbeli za prepoznavnost naše divizije in tudi našega hobija, ki zaenkrat v javnosti nista poznana.

 

Bell 412 Slovenske vojske
  Bell 412 Slovenske vojske

 

Statistika 2018

V letu 2018 smo skupaj opravili 13.574 ur, kar pomeni povprečno 1131 ur na mesec. Približno 15% vseh ur smo opravili kontrolorji zračnega prometa, 85% pa piloti. Statistika naraste predvsem v zimskih mesecih.

V preteklih 15. letih je bilo narejenega veliko, vendar naši cilji segajo še višje. Ob naši obletnici smo pripravili kratek predstavitveni video, v katerem prikazujemo svojo strast in nekatere statistične podatke. Vabimo vas k ogledu, da s tem podoživite delček virtualnega letalstva.

https://www.youtube.com/watch?v=bOuMZBYCAAM

 

V primeru vprašanj nas vedno najdete na naši spletni strani, Facebook strani oziroma na enem od naših elektronskih naslovov.

Matej Strniša

Slovenia Public Relations Coordinator    

Slovenia Membership Assistant Coordinator

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.           

 

Matic Zamuda

Slovenia Event Coordinator

Slovenia Webmaster

IVAO Trainer

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.