Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre09Dec2020

FOTO: Na Brniku pristalo največje propelersko letalo na svetu - Antonov An-22

Informacije
Davor Golec

Na Brniku je pristalo največje propelersko letalo na svetu, edini še leteči komercialni Antonov An-22A, znan tudi tudi pod imenom ”Antei”. Velja za enega največjih dosežkov v letalski zgodovini. Let iz Ljubljane je bil njegov zadnji komercialni let, pred vzdrževanjem. Objavljamo obsežno galerijo fotografij tega edinstvenega pristanka v Sloveniji.

Dizajniran in izdelan v takratni Sovjetski zvezi in primarno narejen kot vojaško letalo. Prvi prototip letala Antonov An-22 je bil predstavljen avgusta 1964, po več mesecih testiranj, pa je bil nato prvič javno predstavljen na pariškem letalskem sejmu, na letališču Le Bourget. Dobil je ime po starogrškem mitičnem junaku Anteju. Bilo je prvo sovjetsko širokotrupno letalo in prvo širokotrupno transportno letalo na svetu, hkrati pa še vedno ostaja največje propelersko letalo na svetu z več izjemnimi dosežki, kateri verjetno nikoli ne bodo preseženi.

Poganjajo ga štirje turbopropelerski motorji Kuznetsov NK-12, zunanji kraki so si kontrarotarirajoči z obodno hitrostjo višjo od hitrosti zvoka, zato je letalo izjemno glasno. Vsak motor ima kar 15 tisoč konjev.
Poganjajo ga štirje turbopropelerski motorji Kuznetsov NK-12, zunanji kraki so si kontrarotarirajoči z obodno hitrostjo višjo od hitrosti zvoka, zato je letalo izjemno glasno. Vsak motor ima kar 15 tisoč konjev.

 

V zgodovini sta bila v uporabi samo dve komercialni letali An-22A, trenutno pa leti le še ta, ki je v floti ukrajinske letalske družbe Antonov Airlines. Omenjeno letalo je bilo izdelano leta 1974, skupaj pa bi naj bilo narejenih 66 letal. Letalo je bilo leta 2014 umaknjeno iz letenja ter deležno detaljnih vzdrževalnih del, ki so trajala kar dve leti in na tisoče delovnih ur inženirjev. Ob teh vzdrževalnih delih je bilo letalo opremljeno z dodatnimi štirimi žerjavi, ki lahko skupaj manevrirajo s tovorom mase do 10 ton. Današnji let letala iz Ljubljane v Prištino je njegov zadnji komercialni let s tovorom. Po prihodu v bazo na kijevsko letališče Gostomel, bo letalo predvidoma dlje časa parkirano zaradi vzdrževanja na pogonskem delu. Servis teh sestavnih delov je namreč v Rusiji. Posadko ponavadi sestavlja okoli 6 članov. Omejitve pri prevozu tovora ima pri teži 60 ton in pri volumnu 550 kubičnih metrov. Največja vzletna teža letala je lahko kar 250 ton, lete pa lahko izvaja tudi iz kratkih ter neasfaltiranih odročnih letališč, kar lahko omogoča le An-22A med širokotrupnimi transporterji. Kot zanimivost, na Brniku je natovoril nekaj več kot 21 ton tovora za potrebe Slovenske vojske.

Višina pilotske kabine je 4.4 metra nad tlemi, kar je podobno kot pri večjih ”bratih”, Antonovu An-124 ”Ruslan” in An-225 ”Mriya”.
Višina pilotske kabine je 4.4 metra nad tlemi, kar je podobno kot pri večjih ”bratih”, Antonovu An-124 ”Ruslan” in An-225 ”Mriya”.

 

Tudi An-22A je tako kot njegova večja ”brata” opremljen z OPTG-120M sistemom za pomoč nalaganja in razlaganja izvendimenzijskega ter zelo težkega tovora. Sistem je bil razvit in izdelan pri Antonov Airlines. Pri družbi izpostavljajo, da je sistem kljub svojim zmogljivostim izjemno lahek, enostaven za upravljanje ter prilagodljiv. Sistem, ki je pritrjen na tla letala, omogoča enostavno spremljanje procesa nalaganja/razlaganja posebnega tovora. Maksimalna teža za prenos tovora s tem sistemom je 200 ton.

 

 

Letalo je v Ljubljano priletelo prazno iz afriškega mesta Niamey, ki je prestolnica zahodnoafriške države Niger. Let je trajal 6 ur in 57 minut. Danes zjutraj pa je letalo že poletelo na kratek let v Prištino. 

Izjemno glasen odhod.
Izjemno glasen odhod.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.