Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre16Feb2022

Albanci HNMP opravljajo z EC-135

Informacije
Borut Podgoršek

Na dan ko je tržaško letališče zapustil drugi in zadnji Antonov An-124 Volge Dnepr, je iz Ronk poletel v Albanijo tudi helikopter EC-135 Albanskega vojaškega letalstva. V Albanijo je dospel po tehničnem postanku v Bariju.

Osebje podjetja Elifriulia je poskrbelo za letni servis in opravilo popravilo na glavnem rotorju, odpravili so tudi nekaj drugih manjših napak. Helikopter je edini namenski helikopter tega tipa v uporabi v Albaniji. Leta 2015 ga je za potrebe HNMP ustrezno opremilo avstrijsko podjetje Air Ambulance Technology (na krovu imajo na razpolago bodisi defibrilator kot ventilator). Takrat je bil helikopter še v lasti in uporabi Ministrstva za zdravje, leta 2017 pa so se v Albaniji odločili, da bodo flote helikopterjev vojnega letalstva, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za notranje zadeve združili pod okrilje vojaškega letalstva. Kljub temu so posadke, ki upravljajo helikopter, civilne, tako kot tudi registracija.

Pred tem je albansko Ministrstvo za zdravje za naloge HNMP uporabljalo štiri SA319B Alouette III in dva Bo-105. Nemčija je Albaniji leta 2006 darovala 12 helikopterjev Bo-105 (šest je dobilo voaško letalstvo, štiri Ministrstvo za notranje zadeve in dva Ministrstvo za zdravje). Slednja helikopterja sta zadnjič poletela pred približno petimi leti, tehnično osebje pa jih je ustrezno konzerviralo in na njih še opravlja redne vzdrževalne posege. Morda bosta nekoč še spet letela...

Država ima tako v aktivni uporabi en sam namenski helikopter za HNMP, ko ta ni na razpolago se za intervencije uporabljajo helikopterji vojaškega letalstva. Naj omenimo še, da ima vojaško letalstvo, med drugim, v floti tudi dva helikopterja EC-145, oba pa naj bi bila prizemljena. En EC-145 so leta 2016 izgubili v nesreči v kateri sta umrla tudi dva člana posadke.

V Trst se bo EC-135 vrnil proti koncu letošnjega leta. Albanci so z Elifriulio začeli sodelovati v letu 2016, ko so njihovi piloti v Ronkah opravili tipsko usposabljanje za EC-135, zadnja tri leta pa pri Elifriulii poskrbijo še za redne servise. Furlansko podjetje je, kot prvo v Italiji, uvedlo EC-135 za potrebe HNMP leta 2000, trenutno pa v te namene uporablja helikopterje tipa H-145.

Posebna zahvala za informacije in fotografije gre Ediju Furlanu (Elifriulia). Z njim smo pred leti opravili tudi intervju, ki ga lahko preberete tukaj: https://www.sierra5.net/novice-novo/novice/item/3424-elifriulia-pomagala-gasiti-na-cerju

 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.