Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet28Apr2023

S peticijo do linije Berlin – Ljubljana

Informacije
Borut Podgoršek

Na spletni strani actionnetwork.org je objavljena peticija s katero Slovenci, ki živijo v Berlinu želijo Ministrstvo za infrastrukturo ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport opozoriti na nujnost vzpostavitve direktne letalske povezave Berlin – Ljubljana – Berlin.

S tem bi po besedah avtorice peticije omogočili v Berlinu živečim Slovencem tesnejše stike z matično domovino, državljanom Nemčije omogočili, da vzpostavijo ali nadaljujejo gospodarsko ali turistično aktivnost v Sloveniji, poleg tega pa bi tako tudi slovenskemu gospodarstvu in kulturi odprli vrata v "mesto neomejenih možnosti". Adria Airways je sicer 26. aprila 2015 povezala Ljubljano in Berlin (arhivske fotografije)

»Po uradnih podatkih iz leta 2021 nas v Berlinu živi približno 3000 Slovencev. Po neuradnih podatkih naj bi nas bilo že okrog 5000. Veliko nas je, ki želimo s Slovenijo ohranjati poslovne ali pa osebne stike, vendar nam razdalja in slab letalski promet tovrstne stike otežuje oziroma jih onemogoča.« je v peticiji še zapisala avtorica.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so nam odgovorili, da so s peticijo seznanjeni in dodali: »V Programu za večjo letalsko povezljivost v Republiki Sloveniji v letih 2023-2025, sprejetem na podlagi Zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, so letalske proge združene v tri sklope glede na prioritetni cilj programa, ki je v določitvi neposrednih prog do najpomembnejših evropskih središč in strateških tujih trgov, ki so za Republiko Slovenijo izrednega gospodarskega pomena. Kako visoko kotira Berlin, izhaja iz dejstva, da je proga Ljubljana – Berlin – Ljubljana uvrščena v prednostni seznam prog, vendar pa je vložitev vloge za dodelitev pomoči in posledična vzpostavitev proge odvisna od poslovnih odločitev letalskih prevoznikov, na katera država nima vpliva.«

Na Program za večjo letalsko povezljivost so se odzvali številni letalski prevozniki. Rok za vložitev vlog za dodelitev pomoči na podlagi Javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost, ki je bil v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen 4. aprila 2023, je v tem trenutku še odprt, zato v tej fazi na MzI nimajo končnega podatka o vseh zainteresiranih letalskih prevoznikih, progah, v zvezi s katerimi bodo vložene vloge, oziroma o predvidenem začetku obratovanja prog. Ministrstvi sta letališče v Berlinu sicer umestili na zadnje mesto Prednostnega seznama letališč B.

Foto: arhiv Sierra5

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.