Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre08Feb2023

Nov telesni skener za učinkovitejši in prijaznejši varnostni pregled potnikov

Informacije
Borut Podgoršek

Fraport Slovenija je na ljubljanskem letališču na točki za varnostni pregled potnikov namestil sodoben telesni skener.

V novem potniškem terminalu, ki je bil odprt sredi leta 2021, Fraport Slovenija z uporabo naprednih tehnologij omogoča boljšo uporabniško izkušnjo in skrbi za še večjo varnost letalskega prometa. Do varnostno-kontrolne točke potniki prehajajo čez vrata z avtomatsko zaznavo letalskih vozovnic, pretočnost ob varnostnem pregledu je povečana s pomočjo dveh pametnih varnostnih linij in napredno tehnologijo za pregled prtljage. Najbolj sveža pridobitev na potniški varnostni-kontrolni točki, telesni varnostni skener, bo omogočila še učinkovitejši varnostni pregled potnikov.

Nov telesni varnostni skener QPS201 proizvajalca Rhode &Schwarz je bil  nameščen pred kratkim in je že v uporabi. Sistem je zasnovan tako, da je enostaven za uporabo, z intuitivnimi grafičnimi zasloni, ki zahtevajo minimalno usposabljanje in omogočajo operaterjem, da hitro dosežejo popolno usposobljenost. Pri skeniranju je enostavna drža s spuščenimi rokami udobna za potnike, hkrati pa zagotavlja učinkovit varnostni pregled. V le nekaj sekundah skener opravi pregled celotnega telesa s pomočjo neškodljivih nizkoenergijskih milimetrskih valov, ki omogočajo ohranjanje zasebnosti ob zajemanju podatkov. Vse sumljive predmete operater pregleduje označene na sliki (avatarju), kar ohranja zasebnost potnikov. Za razliko od detektorjev kovin sistem QPS201 zaznava vse vrste potencialno nevarnih predmetov - kovinskih, keramičnih, plastičnih ali tekočih.

Dušan Sofrić, vodja varnosti in varovanja v Fraportu Slovenija, je ob novi pridobitvi dejal: »Nenehno spremljamo tehnološke trende na področju varovanja civilnega letalstva in si prizadevamo za njihovo vpeljavo tudi na ljubljanskem letališču. Lani smo tako namestili najsodobnejši sistem za odkrivanje eksplozivov v oddani prtljagi, zdaj pa z veseljem predstavljamo nov varnostni skener, ki izpolnjuje tri ključne letališke zahteve: zagotavlja visoko pretočnost na kontrolni točki za pregled potnikov in s tem skrajšuje čakalne vrste v konicah, varnostnemu osebju omogoča visoko natančnost zaznavanja groženj ter zagotavlja nizko pogostost lažnih alarmov, kar zmanjšuje potrebo po ročnih pregledih. Vse to bo v veliko pomoč našemu varnostnemu osebju, obenem pa bo znatno izboljšana tudi potniška izkušnja.«

Fraport Slovenija je v razvoj in posodobitev letališke infrastrukture, opreme in informacijske tehnologije od leta 2014 do danes vložil že več kot 70 milijonov evrov, z naložbami z namenom povečevati konkurenčnost in pomen letališča za celotno regijo bo nadaljeval in do leta 2030 vložil še več kot 50 milijonov evrov.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.