Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon10Jul2023

Minuli teden s policijskim helikopterjem v desetih akcijah rešili 14 pohodnikov

Informacije
vir: Policija

Minuli teden so posadke policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah opravile 10 reševanj in rešile 14 pohodnikov. Eno reševanje se je kljub hitri pomoči žal končalo tragično.

Edini dan, ki je minil brez reševanj, je bil deževni ponedeljek, neprekinjena serija nesreč pa se je začela v torek, 4. julija 2023, ko je med Golico in Klekom s poti zdrsnil pohodnik in se poškodoval. V sredo se je pri plezanju na območju Begunjščice nato zaradi odloma skale pri plezanju poškodoval alpinist. Helikopter je rešil tudi nepoškodovanega soplezalca.

V četrtek, 6. julija, je helikopterska ekipa v slabi vidljivosti opravila dve zahtevni reševanji na Mangartu in Prisojniku. Na Mangartu sta v snežnih razmerah obtičala neustrezno opremljena Poljaka, na Prisojniku pa izgubljena in obnemogla skupina državljanov Češke.

V petek je pri izviru Soče pohodnik pri hoji zdrsnil s poti in padel v globel.

Lpe posadka

Na območju Mangarta (2679 m) sta bila rešena dva neprimerno opremljena državljana Poljske (41-letni moški in 35-letna ženska). Z mehkimi pohodnimi čevlji sta se po snežišču proti Mangartu ob pomoči jeklenice in samovarovalnega kompleta vzpenjala po zelo zahtevni zavarovani poti (Slovenska pot). Ko sta med vzponom prišla do mesta, kjer pot ni več varovana z jeklenico, pa sta prestrašena obstala. Ker je reševanje zelo oteževala megla, je bila potrebna kombinacija klasičnega in helikopterskega reševanja. Helikopter je v bližino zato najprej prepeljal bovške gorske reševalce, ki so se spustili do pohodnikov in ju zaščitili, posadka pa je nato z jeklenico oba dvignila v helikopter in odpeljala v dolino.

S Prisojnika (2547 m) so bili v slabih vremenskih razmerah rešeni štirje državljani Češke (tri ženske in moški), ki so se zjutraj z Vršiča odpravili proti Kriškim podom in nekje na poti zašli. Med tavanjem po območju med Razorjem in Prisojnikom so za spust naposled uporabili še zahtevno Grebensko pot in omagali. Tudi to reševanje je zelo ovirala megla. Zato so bili za klasično reševanje ponovno pripravljeni tudi bovški gorski reševalci.

Preko vikenda se je zvrstilo še pet nesreč. Tri v soboto – ena s smrtjo pohodnika zaradi zdravstvenih težav – in dve včeraj. Pohodnik je umrl med pohodništvom v bohinjskih gorah, nad Smokuško planino je v pohodnico priletela skala in jo hudo poškodovala, na Vrtači pa je posadka policijskega helikopterja z radovljiškimi gorskimi reševalci rešila obnemoglega pohodnika. Z območja Martuljških slapov je bil včeraj v zdravstveno ustanovo s helikopterjem po uspešnem oživljanju zaradi resnih zdravstvenih težav prepeljan državljan Belgije. Pri Črnem jezeru pa je helikopterska ekipa pomagala še tujcu, ki si je pri sestopu poškodoval nogo.

V gore le previdno, ustrezno pripravljeni in informirani!

Raznovrstnost vzrokov kaže, kako zahtevne so gore in v kako težkih situacijah se lahko znajdejo pohodniki v sredogorju in visokogorju. Zato pozivamo obiskovalce gora, naj sprejemajo prave odločitve in se jih lotevajo z veliko mero previdnosti, odgovornosti in zbranosti. Dobro se pripravite na pot, prilagodite jo sebi, če hodite v skupini, pa najslabše pripravljenemu članu skupine. Bodite pozorni na okolico in padajoče kamenje, pijte zadosti brezalkoholnih tekočin in bodite pripravljeni na vročino ter morebitne nenapovedane nevihte.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.