Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned30Jul2023

[FOTO] V Mariboru pristal Airbus A350-900 Ethiopian Airlines

Informacije
Davor Golec

V Mariboru je danes pristalo eno izmed največjih potniških letal na svetu, hkrati pa eno najsodobnejših in okolju najbolj prijaznih. Pristal je Airbus A350-900.

Letalo registrskih oznak ET-AVD in poimenovan po najvišji gori na svetu Mount Everest, je na štajerskem letališču pristalo iz pariškega letališča Charles de Gaulle. Prevoznik je bil ena izmed najboljših letalskih družb na svetu in verjetno najboljša afriška letalska družba, Ethiopian Airlines. Gre za mejnik, ne samo za mariborsko letališče, ampak kar za celotno slovensko letalstvo. To je bil namreč izveden prvi let tega tipa letala na katero izmed slovenskih letališč, s potniki, zato od danes dalje tega primata Štajercem ne more prevzeti v Sloveniji nihče več. Leta 2014 je isti tip letala na Brniku opravil le testni let, kjer so testirali obnašanje letala na zelo mokri stezi prekrito z vodno plastjo. Testni let je bil seveda izveden brez potnikov.

Marsikatera večja letališča v okolici, še niso uspela sprejeti in odpraviti tega tipa letala, mnogo manjšemu mariborskemu, je to uspelo.

Polna ploščad na Aerodromu Maribor
Polna ploščad na Aerodromu Maribor

To pa ni bilo danes edino potniško letalo po Pohorjem. Poleg omenjenega Airbusa A350 sta pristala še dva Airbusa A319 češke vojske, Airbus A320 romunskega prevoznika Dan Air, Fokker 100 še enega romunskega prevoznika Carpatair ter Dash 8 Q400 italijanskega prevoznika SkyAlps. Vsi leti so bili izvedeni za potrebe odhodov reprezentanc po včeraj zaključenem Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki se je v preteklem tednu izvedel v Mariboru.

Z uspešno oskrbo vseh čarterskih letov danes, je mariborsko letališče še enkrat dokazalo, da ni samo letališče, ki v marsikaterih očeh (politike) propada, ampak je letališče s potencialom. Letališče, ki zmore oskrbeti več 100 potnikov dnevno v odhodu in tudi v prihodu ter varno in hitro oskrbeti tudi največja potniška letala na svetu. Infrastruktura mu to omogoča, zato je prav, da se jo izkoristi.

 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.