Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob12Avg2023

Intervju z madžarskim pilotom „Žal mi je za te ljudi!“

Informacije
Borut Podgoršek

Med prvimi, ki je Sloveniji ponudila pomoč po katastrofalnih poplavah je bila Madžarska. V Slovenijo so napotili dva helikopterja.

Pogovarjali smo se s pilotom majorjem Attilo Dajka iz 86. helikopterskega polka v Szolnoku, ki je ekskluzivno za sierra5 povedal, da v Sloveniji pomagajo z dvema helikopterjema Airbus H145M in z dvema letalskima posadkama v katerih sta po dva pilota in reševalec letalec, ki ima na voljo tudi vitlo. Poleg tega imajo v bazi tik ob slovenski meji tudi vzdrževalno osebje, ki jih podpira.

Črna na Koroškem
Črna na Koroškem

Major Attila Dajka se je na prve ure letenja nad razdejano Slovenijo odzval zelo čustveno: »Na začetku mi je bilo žal za te ljudi, ki živijo na območju nesreče, in upal sem, da nam bo naše usposabljanje in oprema omogočila, da jim pomagamo v vsaki situaciji. Nato sem se osredotočil na misijo, cone pristanka, točke prevzema in izstopa, ovire in varnost letenja, svoja čustva pa sem pustil ob strani. Ljudje so nas najtopleje in s hvaležnostjo sprejeli, tako kot lani ob gozdnih požarih. Iz Črne na Koroškem smo na letališče Slovenj Gradec peljali nosečnico, ki je bila le 10 dni pred porodom. Spremljala jo je zdravnica in 3-letna hčerka. Poleg tega smo v okolici Prevalj z vitlo dvignili in na varno prepeljali dve osebi, ki sta bili odrezani od sveta.«

Pomoč prihaja ...
Pomoč prihaja ...

Danes na prizadeta območja prevažajo trajne potrošne dobrine, razkužila, zdravila, vodo, agregate in vse, kar je glede na prostornino in težo šlo v helikopter. Njihovo letenje koordinirajo pripadniki Slovenske vojske t.i. JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Do sedaj so v Sloveniji naleteli okrog 50 ur oz. povprečno 9 ur na dan.

Foto: Madžarsko Ministrstvo za obrambo

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.