Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre10Jan2024

Ponovna prizemljitev letal Boeing 737 MAX 9

Informacije
Sašo Jalšovec

Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) je zaradi varnostnih pregledov začasno prizemljila 171 potniških letal Boeing 737 z oznako MAX 9. To se je zgodilo pa nesreči  skoraj novega letala Alaska Airlines, ko mu je med letom odpadel panel s trupa letala.

Panel s trupa letala je odpadel po vzletu iz Portlanda v Oregonu, zaradi česar je letalo moralo zasilno pristati. V potniški kabini je zazevala velika luknja, na srečo pa je bil sedež poleg odtrgane plošče trupa prazen. Letalo, ki je bilo v uporabi le osem tednov, je sicer kljub luknji v trupu letala varno pristalo z vsemi 171 potniki in šestimi člani posadke na krovu.

Takoj po dogodku sta Alaska Air in United Airlines, ki sta največja uporabnika letal tipa B737 MAX 9 sporočila, da do nadaljnjega ustavljajo vse lete s temi letali. Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) pa je nato odločila, da morajo letala Boeing 737 MAX 9 na dodaten varnostni pregled.  Vsa letala, ki so opremljena s posebnim panelom za zamenjavo zasilnih vrat na trupu letala so tako prizemljena, dokler jih dodatno ne pregledajo in po potrebi popravijo.

položaj dodatnih zasilnih vrat vir: boeing

Panel na trupu letal sicer prekriva pred pripravljeno odprtino za zasilni izhod. Dodatni zasilni izhod običajno namestijo nizkocenovne letalske družbe, ki uporabljajo več dodatnih sedežev. Več sedežev v kabini nato zahteva tudi več poti za evakuacijo. Vendar pa so ti izhodi na letalih z manj sedeži, kot je bilo pri Alaska Airlines trajno zaprti.

Vsa letala Boeing 737 MAX 9 s takimi zablokiranimi zasilnimi izhodi so tako prizemljena, dokler FAA ne potrdi, da so varna za komercialno letenje. Letala tipa MAX 9 predstavljajo približno 220 od 1400 doslej dobavljenih letal MAX in večina jih ima trajno zaprte te zasilne izhode.

Foto: X

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.