Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet09Feb2024

Amelia začenja z redno uporabo trajnostnega letalskega goriva

Informacije
Borut Podgoršek

Amelia je naredila pomemben korak k zmanjšanju okoljskega odtisa na svojih letih. V sodelovanju s podjetjem Neste MY Sustainable Aviation Fuel, bodo na vseh letih iz Amsterdama uporablja med 35% in 40% trajnostnega letalskega goriva (SAF).

SAF (Sustainable Aviation Fuel) - trajnostno letalsko gorivo, je gorivo, ki je proizvedeno iz obnovljivih ali drugače trajnostnih virov, kot so biomasa, odpadna olja, odpadki iz kmetijstva ali industrije ter elektroliza vode s pomočjo obnovljive energije. SAF ima enake lastnosti kot tradicionalno letalsko gorivo. Neste je vodilni svetovni proizvajalec SAF, bo dobavljal gorivo, ki je narejeno iz 100 % obnovljivih odpadkov in ostankov surovin, kot so rabljeno jedilno olje in odpadki živalske maščobe. Uporaba trajnostnega letalskega goriva Neste MY zmanjša emisije toplogrednih plinov za do 80 % v primerjavi z uporabo fosilnega goriva.

Foto: Nuno Seletti

»Med Amelio in Nestejem je bil dosežen dogovor, o dobavi SAF na amsterdamskem letališču. S tem sporazumom Amelia začenja prehod na bolj trajnostno letalstvo. Sporazum z Neste nam omogoča, da bomo do konca leta dosegli cilj  5% uporabe SAF z vidika vseh naših letov. Za leto 2025 je Evropska unija napovedala zahtevo po uporabi vsaj 2% SAF, sami smo si zadali precej bolj ambiciozen cilj. Ključen izziv pa ostaja dobavljivost SAF in njegova cena« je za sierra5 povedal direktor podjetja Amelia International Matija Krajnc.

Trajnostno gorivo uporabljajo na redni liniji, ki povezuje Amsterdam s Strasbourgom. Linijo Amelia izvaja od leta 2022. To je ena od treh rednih linij te letalske družbe, ki poleg omenjene leti tudi na linijah Pariz-Orly/Rodez in Pariz-Orly/Brive. Te povezave imajo ključno vlogo za regije, saj zagotavljajo razvoj regionalnih gospodarstev na slabše povezanih območjih in pomagajo premagovati geografsko izolacijo.

Foto: Nuno Seletti
Foto: Nuno Seletti

»Uporaba trajnostnega letalskega goriva je glavni steber Ameliine strategije dekarbonizacije, ki dopolnjuje druge razvojne osi podjetja. Njegova uporaba pred prihajajočo uredbo pooseblja Ameliino pripravljenost in zavezanost pospešitvi v smeri bolj trajnostnega regionalnega letalstva,« je dejal Adrien Chabot, vodja inovacij in trajnosti pri Amelii. Amelia svojim zasebnim in čarterskim strankam od začetka leta ponuja možnost izbire oskrbe s trajnostnim letalskim gorivom (SAF), kjer je to na voljo.

amelia international»Navdušeni smo nad našim novim partnerstvom z Neste. Njihova rešitev se odlično ujema z našo floto Embraerjev in Airbusov, ki že lahko letijo na do 50 % trajnostnega letalskega goriva. Veselimo se nadaljnjega širjenja naše uporabe trajnostnih goriv in nadaljevanja naše poti k nižjim emisijam ogljika,« je dodal Alain Regourd, izvršni direktor podjetja Amelia by Regourd Aviation.

Naslovna foto: Neste

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.