Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned31Mar2024

Posodobitev evropskih gasilskih flot

Informacije
Sašo Jalšovec

Hrvaška in Grčija kupili devet letal za gašenje požarov

Zaradi naraščajoče pogostnosti gozdnih požarov, ki jih povzročajo povišane temperature v južni Evropi, Evropska unija prek svojega mehanizma civilne zaščite in pobude rescEU spodbuja članice, naj posodobijo svoje flote letal za gašenje požarov. Samo v letu 2023 je bil RescEU mehanizem za pomoč in izmenjavo letal pri požarih aktiviran kar 35-krat, v skupni vrednosti približno 110 milijonov evrov.

Hrvaška in Grčija sta tako že podpisali pogodbi o nakupu novih letal za gašenje požarov de Havilland Canada DHC-515. Zagreb je naročil dve letali, Atene pa jih kupujejo kar sedem. Na Hrvaškem se bodo DHC-515 pridružili obstoječi floti šestih CL-415. V Grčiji bodo nova letala zamenjala starejše CL-215, z batnimi motorji, ki so še v uporabi. Dobave letal naj bi se začele leta 2027, kot so povedali predstavniki EU.

Tudi štiri druge države članice, Francija, Italija, Portugalska ter Španija bodo izkoristile evropska sredstva za nabavo novih letal za gašenje požarov. Evropska unija je namenila za pomoč pri nakupov letal 600 milijonov evrov.

cl 215 IMG 9816

»To je pomemben korak k pridobitvi letala, ki bo pomagalo zaščititi državljane ne le na Hrvaškem in v Grčiji, ampak po vsej Evropi. Obenem tudi kot del naše okrepljene zmogljivosti za gašenje požarov rescEU, ki je pripravljena na boj proti čedalje intenzivnejšim požarom v naravi v Evropi« je ob tem dejal Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje.

De Havilland Canada je s program DHC-515 pričel marca 2022. Novo letalo je naslednik  Canadair CL-215 in CL-415, ima pa večjo zmogljivost, zaradi novega turbopropelerskega motorja in seveda nove posodobljene avionike. V Evropi je sedaj stacionirano približno 60 % svetovne flote letal za gašenje požarov CL-215/415.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.