Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor10Jul2007

Pilatus PC-6

Informacije
Borut Podgoršek

V Transportnem oddelku letalske baze se nahajata dve švicarski lahki večnamenski transportni letali Pilatus PC-6 izvedenke H4, katere največja dovoljena vzletna masa je 2800 kg. Posadka letala je sestavljena iz pilota in tehnika-letalca, v potniško kabino pa se lahko namesti še šest potnikov.

 

pilatus_pc-6_gasilec_foto_bruno_toic.jpg


Pilatus PC-6 poganja turbopropelerski motor Pratt&Whitney PT6A-27, ki zagotavlja moč 550 KS in hitrost do 235 km/h. Zaradi velikih kril z razpetino 15.87 metra in površino 30.15 m2 lahko vzleta z izredno kratke vzletne steze. Prav tako zaradi nizke pristajalne hitrosti okoli 90km/h in zaradi možnosti zaviranja s propelerjem (ang. revers) po pristanku, za pristanek potrebuje zelo kratko stezo. PC-6 ima zadnje kolo na repu in pristaja na sprednji veliki kolesi, ki mu zagotavljata pristanke in vzlete z neurejenih travnatih stez. 

pc6_v_hangerju_sv.jpg

Pilatus PC-6 se lahko uporablja za številne naloge, kot je prevoz potnikov, metanje padalcev, gašenje požarov, za kurirske naloge, iskanje ponesrečencev itd. V okviru Slovenske vojske se intenzivno uporablja za prevoz in metanje padalcev ter je pogost gost na padalskih tekmovanjih in drugih letalskih prireditvah po Sloveniji. Obe letali sta zato zelo pogosto v zraku in v povprečju letno vsako naleti okoli 250 ur. Vanj se lahko vgradi tudi 700 litrski rezervoar za vodo, ki se uporablja pri gašenju požarov iz zraka. Poleg tega se v zimskem obdobju na PC-6 lahko namestijo smučke in je uporaben tudi v snežnih razmerah.Nazaj

Fotografiji: Bruno Toič in MORS
Vir: Jaka Alijeski Ulčar, www.mors.si

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.