Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre11Jul2007

Nov potniški terminal

Informacije
Borut Podgoršek

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so 9. julija 2007 odprli nov potniški terminal. Odprtje so pospremili tudi z javnim preimenovanjem letališča v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Slavnostni govornik ob odprtju je bil predsednik vlade RS Janez Janša.

prenovljen_terminal_letalisca_jpl.jpgLetališče Jožeta Pučnika Ljubljana je 9. julija tudi uradno odprlo nov potniški terminal. Pogodbo o izgradnji sta Aerodrom Ljubljana, d.d., ki upravlja z letališčem in izvajalec gradbenih del SCT, d.d., sklenila junija 2006.


Projekt 1. faze novega terminala vključuje adaptacijo obstoječega terminala, prizidek k obstoječemu terminalu in izgradnjo prvega nadstropja, v katerem so odhodne čakalnice in mejni prehod. Nadstropje bo kasneje povezovalo obstoječiterminal z novim terminalom T2, ki ga bodo začeli graditi leta 2008. Površina čakalnic za potnike se je povečala z 800m2 na 5000 m2. Zgrajena je nova razgledna terasa, terminal pa je opremljen s štirimi aviomostovi za direkten vstop potnikov v letalo.
potniski_terminal_t1_med_izgradnjo.jpgNov terminal prinaša veliko spremembo tudi v tehnologiji dela letaliških delavcev. Po novem bodo letala na ploščadi parkirana z nosom naprej proti terminalu in ko bo letalo pripravljeno za odlet, se ga bo s posebnim vozilom potisnilo vzvratno. Štirje avio mostovi bodo začeli delovati 22. julija, pritličje novega dela in letališka terasa pa so že odprti.

 

predsednik_uprave_zmago_skobir.jpgObjekt je arhitekturno zasnoval in projektiral biro Eko Art pod vodstvom arhitekta Vladimirja Koželja. Cel projekt je bil izvedbeno izjemno zahteven, saj je letališče med samo gradnjo obratovalo nemoteno, prav tako pa morajo biti kljub gradnji izpolnjeni vsi standardi varovanja potnikov in prtljage. Objekt je stal 14 mioevrov, h katerim je potrebno prišteti še 3 mio evrov za aviomostove in opremo. Od skupno 17 mio evrov bo dobre 3 mio evrov financirala EU iz sredstev za zagotovitev schengenske meje.

 


Nov terminal izponjuje zahteve, ki jih slovenskim mejnim točkam nalaga schengenski pravni red. Infrastrukturno je letališče pripravljeno na ločevanje prometa na domači (države EU brez VB) in tuji (države nečlanice), ki bo v sloveniji začelo veljati marca 2008.

 

potniski_del_terminala_t1.jpgZmago Skobir, novi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana d.d., je ob otvoritvi povedal: »Današnje odprtje je prvi korak k dosegi cilja, ki so si ga postavili do leta 2015, in sicer postati vodilno letališče v regiji. To bomo dosegli z nadaljevanjem rasti potniškega in blagovnega prometa, izgradnjo novega potniškega terminala in pripadajoče letališke infrastrukture ter s postavitvijo letališkega mesta – Airport City-ja in ki bo vseboval hotelske, poslovne, skladiščne in rekreacijske prostore. Letališko mesto bo po ocenah do leta 2015 zagotovilo delovna mesta vsaj 3000 ljudem.«

Po zaključku del prve faze gradnje bo Aerodrom Ljubljana začel z gradnjo novega potniškega terminala T2, ki bo lahko na 36 okencih za prijavo ne let v eni uri sprejel 850 potnikov v prihodu in 850 v odhodu. Terminal bo predvidoma v celoti zgrajen leta 2009, potnikom bo takrat na voljo 40.000 m2 novih površin. Naložbena vrednost drugega dela projekta presega 40 mio evrov.Foto: Borut Podgoršek

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.