Prvi polet tigra v izvedbi HAD se je zgodil 14. decembra 2007 v Marignanu v Južni Franciji, kjer ima EC tudi svoj sedež.

eurocopter_tiger_had.jpgDovoljenje za letenje ja Eurocopter dobil od francoske vojaške agencije za plovnost (DGA). Dovoljenju so sledila testiranja helikopterja na tleh po ustaljenih procedurah.S prvim poletom se je začelo obdobje zračnih testiranj, ki pomenijo nadaljni korak v razvoju izvedbe HAD. Tiger serijske številke S/N 5001 je prvi serijski helikopter tega tipa. V letu 2009 ga bodo poslali v Španijo, kjer bo vključen v nadaljni razvoj helikopterjev tega tipa. Do konca leta 2010, naj bi bili HAD-i pripravljeni za operativno uporabo in poslani obema naročnikoma – Španiji in Franciji.

Tigre so naročile Francija (80), Nemčija (80), Australija (22) in Španija (24). Trideset jih je že v uporabi, vendar so tipa HAP. Slednje uporabljata Španija in Nemčija. Španci jih bodo 6 obnovili v verzijo HAD. HAP so oboroženi so z topom, MBDA mistral raketami zrak-zrak in lanserjem raket. HAD bodo imeli zmoglivejše motorje, spike in hellfire rakete zrak-zemlja in IFF sistem. Poleg tega bo imel boljšo balistično zaščito in nov EWS sistem.

več ...