Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor10Jan2023

Neuspeli poizkus izstrelitve nosilne rakete za satelite z letala v Veliki Britaniji

Informacije
Sašo Jalšovec

Družba Virgin Orbit, ki jo je ustanovil angleški milijarder Richard Branson je opravila novo izstrelitev nosilne rakete za satelite.

Tokrat je predelan Boeing 747, poimenovan Cosmic girl poletel iz letališča Cornwall Newquay v Veliki Britaniji. Raketa Launcer One, ki je nosila satelite pa je bila nameščena pod levim krilom letala.

Letalo je raketo poneslo na višino za izstrelitev 35.000 ft nad Atlantskim oceanom, nato je raketa zapustila nosilno letalo in s svojim pogonom nadaljevala pot proti nizki zemljini orbiti. Raketa se je uspešno ločila od nosilnega letala, ter poletela s prvo stopnjo pogona, na žalost pa je nato tik pred končno destinacijo zatajila druga stopnja pogona. 

Posebnost misije je bil način izstrelitve, saj jo je do višine 35.000 ft, kjer je raketa pričela pot s svojim pogonom ponesel posebej za to predelan Boeing 747. Legendarni jumbo jet, sedaj z imenom Cosmic girl so nekdaj uporabljali za komercialne polete družbe Virgin Atlantic.

Misija poimenovana Start Me je bila prvi poizkus komercialne izstrelitve satelitov iz Velike Britanije in tudi v Zahodni Evropi.

Foto: Virgin Orbit

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.