Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet12Jan2023

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Informacije
vir: MORS

Danes so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

Zbrane je uvodoma nagovoril poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube, ki je v svojem govoru izpostavil pomen vojaškega letalstva in predstavil vključenost vojaških letalskih zmogljivosti v letu 2022 pri reševanju, nujnih medicinskih prevozih in gašenju, za kar so posadke naletele rekordnih 1138 ur. Lani so pomoč iz zraka zaznamovali požari, saj so letalske zmogljivosti sodelovale pri gašenju 27 požarov ter pri tem naletele 474 ur in na požarišča odvrgle okoli 4,4 milijona litrov vode. Ob koncu nagovora je izrazil zadovoljstvo nad modernizacijo in razvojem letalstva, saj se s tem odpirajo možnosti za zaposlitev novih sodelavcev.

Osrednji govorec na slovesnosti je bil minister za obrambo Marjan Šarec, ki je povedal, da je po sušnih letih končno napočil čas, ko bodo vlaganja v Slovensko vojsko višja, ne samo za doseganje ciljev Nata, temveč predvsem za doseganje lastnih ciljev in opremljanje Slovenske vojske, ter dodal: »Slovensko vojaško letalstvo ima prihodnost in za to se bomo trudili vsi, ki smo danes tukaj prisotni. Nihče ne more tega storiti sam. Politika sama brez vojske ne more nič, sama vojska brez politike pa tudi ne. Zato je naše ključno vodilo sodelovanje in pripravljenost na vedno nove in nove izboljšave. Pred nami so zahtevne naloge, da bomo vojaško letalstvo posodobili, da bo takšno, kot ga od nas državljanke in državljani tudi pričakujejo, kajti obseg nalog se v prihodnje ne bo zmanjševal, temveč kvečjemu povečeval. Nalog je veliko, tako v strogo vojaški sferi kot tudi na sferi zaščite in reševanja, in vse to bomo zmogli s skupnimi močmi, predvsem pa z medsebojnim spoštovanjem in dobrimi odnosi.«

dan let 1100784

Minister Šarec se je dotaknil tudi lanskoletnega požara na Krasu, ob čemer je izpostavil, da je Slovenska vojska na Krasu odigrala ključno vlogo pri gašenju iz zraka, ter dodal: »Videl sem nekatere med vami, ki ste bili tudi tam prisotni in na tem mestu se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste dali takrat v nemogočih razmerah vse od sebe. Ko smo se vračali domov, smo videli ne samo pohvale gasilcem, ampak tudi Slovenski vojski. In takrat nas je vse navdajal ponos. In tega ponosa mora biti v prihodnje čim več. In ta ponos je tisto, kar Slovenska vojska premore, čast, odgovornost, tovarištvo, sodelovanje in predvsem neizmerno domoljubje.«

V prvi del posodobitve letališča, ki je vredna 73,5 milijona evrov je 41,5 milijona evrov prispevalo zavezništvo Nato, država pa 32 milijonov evrov. Drugi del posodobitve, ki bo končan leta 2027, bo stal 82 milijonov evrov. Delež Nata bo znašal 60 milijonov, slovenski delež pa 22 milijonov evrov. S posodobitvijo letališča naraščajo tudi kadrovske potrebe. Pomočnik načelnika generalštaba Slovenske vojske Milan Žurman je povedal, da bodo za potrebe letališča v Cerkljah ob Krki zaposlili dodatnih 75 vojakov in 25 vojaških uslužbencev, potrebovali pa bodo še dodatnih sto pogodbenih rezervnih vojakov.

Na slovesnosti je polkovnik Gaube najzaslužnejšim pripadnikom letalskega polka in enot Slovenske vojske podelil medalje, plakete in zahvale 15. polka vojaškega letalstva. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva novemu tehniku letalcu Tomiju Mlakarju vročil letalski znak Krilca.

dan let 1100786

Po slovesnosti so si gostje ogledali tehnični zbor letal in helikopterjev ter letališko opremo letalstva Slovenske vojske.

Vojaško letalstvo je danes sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča na Brniku.

Vir: MORS

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.