Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned07Maj2023

[Jutri v Sloveniji] Predstavitev letalske akrobatske skupine Red Arrows

Informacije
Borut Podgoršek

Republika Slovenija in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske bosta zaznamovala dan slovensko-britanskega prijateljstva.

Prvi del proslave, ki se je bodo udeležili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za obrambo Marjan Šarec in britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, bo potekal v Gornjem Suhorju pri Vinici. Drugi del bo potekal na Letališču Cerklje ob Krki, kjer bo pristala in se medijem predstavila akrobatska skupina kraljevih letalskih sil Red Arrows, dogodka v Cerkljah ob Krki pa se bosta udeležila tudi minister za obrambo in britanska veleposlanica.                 

Dan prijateljstva izraža zgodovinsko povezanost obeh držav in poteka v spomin na devetčlansko posadko strmoglavljenega letala B-24 Liberator britanskega kraljevega letalstva v Gornjem Suhorju pri Vinici, spomladi leta 1945. Trije člani posadke so se s pomočjo domačinov in partizanov uspeli rešiti in vrniti v svojo bazo. Dan prijateljstva in dogodek v Beli krajini sicer državi uradno praznujeta od leta 2019, ko je Slovenijo obiskal princ Edward.

red arrows IMG 3458

V spomin na dogodke ob koncu druge svetovne vojne in na tesno partnerstvo med državama na obrambnem ter varnostnem področju bodo na dogodku v Gornjem Suhorju sodelovali tudi britanski vojaški kvintet the Royal Yeomanry in kvintet Orkestra Slovenske vojske ter akrobatska skupina kraljevih letalskih sil Red Arrows, ki bo skupaj s Pilatusi PC-9M Slovenske vojske opravila prelet nad Suhorjem.

Za predstavnike medijev bosta na Letališču Cerklje ob Krki organizirana ogled in predstavitev skupine desetih letal Red Arrows.

Program

12.10:             pristanek letal skupine Red Arrows in Pilatusov PC-9M na letališču Cerklje ob Krki

15.15:             vzlet letal in prelet v odhodu

Foto: Veleposlaništvo VB in arhiv Sierra5

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.