Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon08Maj2023

Red Arrows drugič v Sloveniji

Informacije
Borut Podgoršek

Danes obeležujemo dan britansko-slovenskega prijateljstva, v spomin na dogodke med 2. svetovno vojno, ko so v strmoglavljenju bombnika B-24 liberator pri Gornjem Suhorju življenje izgubili britanski letalci.

V ta spomin so danes že četrto leto pripravili spominsko slovesnost, ki so se je udeležili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za obrambo Marjan Šarec in veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler. Po slovesnosti v Gornjem Suhorju sta minister Šarec in veleposlanica Sadler na letališču Cerklje ob Krki pozdravila pilote akrobatske skupine kraljevih sil Red Arrows, Rdeče puščice.

Minister Šarec je v izjavi na letališču Cerklje ob Krki izpostavil, dan dan britansko-slovenskega prijateljstva ni le spomin na dogodke 2. svetovne vojne, temveč nas opominja, da moramo sodelovati tudi danes, saj mir ni trajna dobrina.

red arrows 3

31. marca 1945, na velikonočno soboto popoldne, so britanski in ameriški bombniki napadli letališča, železnico in tovarne v avstrijskem Gradcu in njegovi okolici. Eno od letal je bil bombnik B-24 liberator, v katerem je bilo sedem britanskih letalcev ter po eden novozelandski in avstralski. Zaradi dveh poškodovanih motorjev je letal s polovično hitrostjo nazaj proti Italijo. Pri Celju ga je začel zasledovati in napadati nemški lovec. Nad Belo krajino ga je nemški lovec zadel v bencinski rezervoar, zaradi česar se je bombnik vžgal in začel padati. Izskočiti je uspelo le tistim, ki so že stali pri vratih, ostali pa so skupaj z gorečim letalom treščili na tla pri Gornjem Suhorju.

red arrows 4

V spomin na pet letalcev, ki so izgubili življenja in so jih 2. aprila 1945 z vojaškimi častmi pokopali v Vojni vasi, ter na štiri, ki so preživeli, so leta 2018 odkrili spominsko obeležje v Gornjem Suhorju. V spomin na dogodke ob koncu druge svetovne vojne in na tesno partnerstvo med državama na obrambnem in varnostnem področju so na dogodku v Suhorju sodelovali tudi britanska vojaška godba in kvintet Orkestra Slovenske vojske.

red arrows 2

Že včeraj, v nedeljo, pa sta minister Šarec in veleposlanica Sadler položila venec ob spominskem obeležju v kraju Suhor v Brkinih, kjer je aprila 1945 ob še enem strmoglavljenju britanskega letala izgubil življenje pilot letala.

Red Arrows so v Sloveniji prvič nastopili 2. junija 2011 v Mariboru.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.