Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor04Apr2023

Airbus testira avtonomno vodenje letal za polnjenje goriva v zraku

Informacije
Sašo Jalšovec

Airbus Defense and Space je skupaj s hčerinsko družbo Airbus UpNext izvedlo prvo testiranje avtonomnega vodenja in nadzora brezpilotnih letal med letom v realnem okolju.

Testiranje je eden pomembnih korakov v smeri popolnoma avtonomnega leta brezpilotnih letal v formaciji in avtonomnega polnjenja goriva v zraku. Uporabljene tehnologije tako že nakazujejo pomemben preboj za prihodnje letalske operacije s posadko in tudi brez nje. Take rešitve bodo lahko zagotovile učinkovitejše letalske operacije, zmanjšale možnost človeških napak in tudi zmanjšale stroške usposabljanja posadk.

Operacija je potekala iz testnega centra v Španiji. Vojaško letalo, tanker A310 MRTT, je letelo v formaciji z več brezpilotnimi letali, droni DT-25, ki so se tekom testnega leta obnašali kot sprejemna letala za gorivo.

First Flight AutoMate Demonstrator 08

Štirje, iz obale izstreljeni droni  DT-25, so bili vodeni s pomočjo umetne inteligence in algoritmov za upravljanje, torej čisto brez človeške interakcije. Sprva jih je nadzoroval center na celini, nad morjem, oziroma Atlantskim oceanom, pa se je nadzor dronov prenesel z zemeljske postaje na letalo tanker A310 MRTT. Ta je nato nadzoroval avtonomni let do položaja za oskrbo z gorivom med letom. Brezpilotniki so nato eden za drugim opravili približevanje do najmanjše testne razdalje, približno 45 metrov od zračnega tankerja A310 MRTT.

Rezultati prve testne operacije v realnem okolju utirajo pot nadaljnjemu razvoju avtonomnih, brezpilotnih tehnologij za oskrbo z gorivom v zraku.

Foto: Airbus

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.