Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon30Jan2023

Emirates testiral delovanje letalskega motorja s 100 % trajnostnim gorivom

Informacije
Sašo Jalšovec

Uporaba mešanice letalskega goriva s trajnostnim v zadnjih letih postaja veliko pogostejša, a bi lahko  popolna uporaba trajnostnega goriva sčasoma postalo tudi redna praksa.

Družba Emirates je uspešno zaključila testiranje 100% trajnostnega letalskega goriva na enem od svojih motorjev GE90, ki so vgrajeni na letalo Boeing 777-300ER. Cilj testiranja in analize, tokrat še na tleh, je bil preveriti delovanje motorja GE90 na posebej pripravljenem 100 % trajnostnem gorivu. Preverjali so ali so potrebne dodatne modifikacije letalskih sistemov in ali so vzdrževalni postopki na Boeingu 777-300ER ali letalskem motorju GE90 s tako uporabo goriva primerni.

Testiranja na tleh pa so bila tudi priprava za prvi poskusni polet njihovega letala z uporabo 100 % trajnostnega goriva. Prvi let se načrtuje v kratkem, vendar zaradi varnosti le z enim motorjem, ki bo uporabljal tako gorivo.

Pred testiranjem motorja v inženirskem centru Emirates v Dubaju so na letalu in motorju najprej opravili standardni pregled. Po tem se je začelo testiranje delovanja s prvim zagonom pomožne pogonske enote (APU) Honeywell 331-500, ki je tudi delovala na 100 % trajnostno gorivo. APU je bil nato polno obremenjen za zagon motorjev. Testirali so delovanje enega motorja na 100 % trajnostno gorivo in drugega na konvencionalno gorivo in s tem tudi primerjali obnašanje in zmogljivost sistema pri vsaki vrsti goriva. Primerjali so specifične izhodne moči vsakega motorja, delovanje motorjev in sistema za gorivo letala pred načrtovanim preskusnim letom.

Trajnostno gorivo zmanjšuje izpuste ogljikovega dioksida do 80 %. Proizvaja se iz trajnostnih surovin in je po svoji kemiji zelo podoben tradicionalnemu fosilnemu gorivu. Za izdelavo takega goriva se uporabljajo surovine kot so odpadna jedilna in druga olja in tudi odpadki iz gospodinjstev ter industrije.

Foto: Emirates

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.