Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet17Feb2023

Airbus testira nove tehnologije za pomoč pri letenju

Informacije
Sašo Jalšovec

Hčerinska družba v Airbusa, Airbus UpNext na testnem letalu A350-1000 preizkuša novo tehnologijo za pomoč pri manevriranju letal na tleh in med letom.

Sistem pod imenom DragonFly vključuje samodejno preusmeritev letala v sili, samodejno pristajanje in pomoč pri taksiranju. Trenutna testiranja pa so namenjena tudi ocenjevanju izvedljivosti in ustreznosti nadaljnjega raziskovanja avtonomnih sistemov letenja.

DragonFly je v zadnji fazi testiranja, ko se preizkuša njegovo zmogljivost tekom letenja, ter v povezavi z vso tehnologijo avtomatiziranega pristajanja. Nov sistem lahko omogoči dodatno stopnjo varnosti, zlasti v nujnih primerih. V malo verjetni situaciji, ko posadka ne more nadzorovati letala, lahko sistem DragonFly preusmeri letalo na najbližje ustrezno letališče in omogoči varen pristanek.

Sistem DragonFly v primeru, da zazna težavo samodejno izbere najprimernejše letališče na katerega preusmeri letalo. Pri izbiri kje pristati pa upošteva tudi zunanje dejavnike, kot so območja letenja, teren in vremenske razmere. Tako omogoča še bolj varen let in tudi pristanek letal.

Testni leti bodo Airbusu UpNext omogočili čimbolj primerno pripravo tehnologije za vključitev v prihodnje programe.

Foto: Airbus

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.