Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre22Feb2023

Hybridni elektro torbopropelerski motorji  že v zadnjih fazah testiranj

Informacije
Sašo Jalšovec

Proizvajalec turbopropelerskih motorjev Safran v okviru raziskovalnega programa Evropske unije Clean Sky 2 že izdatno testira svoj hibridno-električni turbopropelerski motor.

Na testnem letalskem motorju Tech TP zaključujejo preizkuse v kontroliranem okolju laboratorija družbe Safran Helicopter Engines v Tarnosu v Franciji. V kratkem se pričakuje, da bo s temi motorji opremljeno tudi prvo testno letalo.

Letalski motor Tech TP, ki temelji na Safranovem turbopropelerskem motorju Ardiden 3, je hibridni elektro turbopropelerski motor z močjo 1700–2000 KM in služi za pogon letala z do 19 sedeži.

Za pogon propelerja  skrbita dva motorja, elektromotor in klasičen turbinski letalski motor. Elektromotor z močjo 25 kW je na novo razvit zmogljivejši električni generator, ki je drugače del klasičnega pogonskega sistema. Seveda je nov hibridni sistem za prenos moči z elektromotorja na propeler opremljen tudi z dodatnim menjalnikom. Ta tudi skrbi za pravilen prenos moči z obeh motorjev.

Tak hibridni pogon omogoča nove načine delovanja, kot je taksiranje brez uporabe moči turbinskega motorja. Obenem pa lahko elektro pogon zagotavlja pomoči turbinskemu tudi med letom. To zmanjšuje porabo goriva in emisije ter tudi hrup. Sistem pa bo zagotavljal tudi več kot 20 kW moči, ko deluje le kot generator.

Podobne pogonske sklope pa testirajo tudi drugi proizvajalci, v okviru projekta Clean sky 2. To je del prizadevanj za bolj vzdržnostni letalski promet, s čim manjšimi emisijami.

Foto: Safran

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.