Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet15Dec2022

V Mariboru pristal zadnji izdelan Pilatus Porter PC-6

Informacije
Davor Golec

Ime proizvajalca letal Pilatus je prav letalo Porter PC-6 poneslo v svet letalstva ter mu dalo pomen odlične švicarske kakovosti in zmogljivosti. V ponedeljek je bil dostavljen zadnji izdelan Pilatus Porter PC-6. Prevzel ga je indonezijski naročnik, družba Smart Aviation. Letalo nosi registrsko oznako PK-SNF in serijsko številko 1019, dostavni let pa je bil izveden preko Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Večnamenska letala Pilatus Porter PC-6 so izdelovali v švicarskem Stansu brez prekinitve vse od leta 1959 in je ena nadlje trajajočih proizvodenj enega tipa letala v letalski zgodovini (63 let). Njegove izjemne karakteristike kratkih vzletnih in pristajalnih razdalj ter splošna vsestranskost so ga kovale v nepogrešljivi del letalske zgodovine kot robustno vsestransko letalo, predvsem idealno za letenje in transport prehranskih potrebščin na neurejene in neravne terene, polja ter tudi na morja, jezera, s snegom prekrita področja, itd. V Evropi je najbolj znana njegova uporaba za namene izvajanja padalskih aktivnosti. Med svojimi številnimi dosežki je proizvajalec ob slovesu legendarnega letala izpostavil več posebnih misij s prevozom tovora in potniki pri največji vzletni teži do nadmorske višine 5700 metrov, kar je tudi svetovni rekord, ki še ni bil izboljšan v tej kategoriji letal.

Pilatus PC6 PK SNF

Zadnji izdelan PC-6 Porter v Mariboru

Prvi let Pilatusa PC-6 Porter je bil 4. maja 1959 s švicarskimi registrskimi oznakami HB-FAS. Začetni modeli so bili gnani z 254 kW batnimi motorji. Dve leti kasneje je na prvem letu bil prvi Turbo Porter gnan s turbo motorjem Turbomeca Astazou II. Oba modela sta kmalu postala znana po kratkih vzletnih in pristajalnih razdaljah (t.i. STOL). Pritožbe uporabnikov glede zanesljivosti motorja Astazou II so privedle do uvedbe turbo motorja Garrett Air Research TPE 331 in kasneje Pratt & Whitney Canada PT6A motorja kot alternativnega pogonskega sklopa.

Primerki Pilatusa Porter PC-6 so bili dostavljeni v vse konce sveta, uporabljali so jih ter jih še, civilni operatorji kot tudi vojske, tudi naša.

Porter je po licenci izdeloval tudi proizvajalec letal Fairchild Hiller v Združenih državah Amerike. Končanih je bilo približno 100 letal po tej licenci, ki so jih večinoma kupili civilni operaterji v ZDA. Številni Porterji PC-6, ki jih je izdelal Fairchild Hiller, so bili nabavljeni tudi za vojaške operacije med vietnamsko vojno. Za letenje pri ameriški vojski, so ga poimenovali AU-23A Peacemaker.

PILATUS PC6 last delivery

Foto: Pilatus

 Po proizvedenih 604 Porterjih, večina od njih jih je bilo Turbo, so v Bouchsu v ponedeljek še zadnjič pomahali v slovo prevzetemu novemu Porterju, ki je poletel proti Mariboru. Letalo nosi indonezijske registrske oznake PK-SNF in je prvi tehnični postanek naredilo na mariborskem letališču. Od tam je letalo poletelo proti Podgorici, Grčiji, Egiptu, itd. Nato sledi še okoli 10 dodatnih tehničnih postankov do končne destinacije v Indoneziji. Dostavni let poteka v ”družbi” še enega Porterja za indonezijskega naročnika, registrskih oznak PK-SND. Indonezijci so v zadnjih dveh letih prejeli 5 letal Porter PC-6, razen enega, so vsi preostali bili dostavljeni z vmesnim tehničnim postankom pod Pohorjem.

Pilatus PC6 PK SNE

V slovenskem registru je bilo v zgodovini več Porterjev. V uredništvu so nam znane civilne registracije S5-CEH, S5-CEI, S5-CMA, S5-CMB, S5-CMD ter še dve vojaški za Slovensko vojsko, L6-02 in L6-03.

[IZREDNA NOVICA]

Okrog 12. ure so grški mediji poročali, da je dotično letalo po vzletu z letališča Heraklion na Kreti ob 10. uri obrnilo in se poskušalo vrniti na letališče. Žal je med poskusom vrnitve na letališče treščilo v morje.

Več: https://www.keeptalkinggreece.com/2022/12/15/aircraft-crash-crete-heraklio-montenegro-egypt/

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.