Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet06Okt2023

Na ljubljanskem letališču pristal milijonti potnik

Informacije
Borut Podgoršek

Danes so na ljubljanskem letališču pozdravili milijontega potnika. Pripotoval je iz Istanbula, z jutranjim letom prevoznika Turkish Airlines.

Ob močno okrepljeni mreži letov v poletnem voznem redu – ponudba letov 19 rednih prevoznikov na 23 destinacij, in rastočem povpraševanju so milijon potnikov letos našteli prej kot napovedano. Tudi zimski vozni red, ki stopi v veljavo konec oktobra, bo v primerjavi z lanskim bogatejši, zato pričakujejo, da bodo do konca leta oskrbeli več kot 1,2 milijona potnikov. Od nedavnega so na voljo leti v Luksemburg in Skopje, v poletnem voznem redu, maja 2024 pa bo prvič vzpostavljena povezava v Rigo.

Ob izkrcanju z letala, ki je na Brnik priletelo iz Istanbula, ga je pričakalo prijetno presenečenje – polet za dve osebi na destinacijo po izbiri v mreži letov Turkish Airlines. Na letu, s pomočjo katerega se je število letos oskrbljenih potnikov povzpelo čez milijon, je v Slovenijo prispelo 165 potnikov.

Promet na ljubljanskem letališču v letošnjem letu okreva dobro in celo malenkost bolje od napovedi. Letalski prevozniki so ob rastočem povpraševanju v poletni sezoni okrepili nabor destinacij in pogostost letov do pomembnih letalskih vozlišč, prek katerih je zagotovljena povezljivost s celim svetom. Najbolj sveža dopolnitev ponudbe letov 19 prevoznikov na 23 destinacij sta povezavi Luxaira v Luksemburg in Wizz Aira v Skopje. V vrhuncu poletne sezone je bilo na rednih povezavah na voljo skoraj 20% več letalskih sedežev kot lani v enakem obdobju, število letov je bilo večje za 25%. Povezave, ki bodo po številu potnikov že letos okrevale na raven izpred pandemije so: Beograd, Bruselj, Istanbul, Pariz, Tel Aviv, Varšava in Zürich. Fraport Slovenija pričakuje, da bodo kmalu sledile tudi Frankfurt, München, Niš in Skopje.

turkish

»Prelomnica milijontega potnika je po štirih letih spet dosežena, zato je danes za ljubljansko letališče res izjemen dan. Z okrevanjem prometa smo zadovoljni, do konca leta bomo našteli celo več kot napovedanih 1,2 milijona potnikov. Iz sezone v sezono ponudba letov raste – od nedavnega sta na voljo povezavi v Luksemburg in Skopje, veselimo pa se že novosti, ki prihaja maja 2024, ko bo airBaltic predstavil lete v Rigo. Hvaležni smo za partnerstva s prevozniki, ki omogočajo, da je mreža letov z Letališča Ljubljana privlačna in vedno bolj pestra ter da smo izbira takšnega števila potnikov,« je ob doseženem milijontem potniku povedal Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija.

Poletni vozni red velja še do 28. oktobra 2023, nato bo nastopil zimski, ki bo v primerjavi z lanskim ponudil bogatejšo mrežo letov. Po pričakovanjih bo 15 prevoznikov ponujalo povezave z 18 destinacijami. Nedavno uvedeni leti Luxaira v Luksemburg in Wizz Aira v Skopje bodo potnikom na voljo tudi cel zimski vozni red. Letenje na londonski Heathrow iz poletne v zimsko sezono prvič podaljšuje British Airways. Transavia bo ohranila poleti vrnjeno povezavo v Amsterdam, prevoznik GP Airlines pa spomladi predstavljeno povezavo v Prištino. Lufthansa bo po napovedih ohranila frekvence letenja iz zimske sezone 2022, torej enkrat dnevno v München, a bo na tej liniji ponudila za 30% večje število sedežev, in dvakrat dnevno v Frankfurt, kamor bodo na voljo tudi priročni zgodnji jutranji leti. Pogostost letov bosta povečala prevoznika Turkish Airlines, v Istanbul in Swiss, v Zürich. Znana je tudi že prva novost za naslednji poletni vozni red - maja 2024 bo prevoznik airBaltic predstavil novo povezavo v Rigo.

V obdobju od januarja do konca septembra je prek ljubljanskega letališča v javnem prometu potovalo več kot 972 tisoč potnikov, kar je skoraj 30 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

Naslovna foto: Aerodrom Ljubljana

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.