Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sob21Okt2023

Gasilsko-reševalna vaja Letalo 2023

Informacije
vir: Slovenska vojska

Na letališču v Cerkljah ob Krki je v sredo, 18. oktobra, potekal prikazni del petdnevne gasilsko-reševalne vaje Letalo 2023, na kateri so se posavske gasilske in medicinske ekipe urile v postopkih reševanja v primeru letalske in prometne nesreče.

Vsakoletno vajo so si poleg poveljnika 107. letalske baze podpolkovnika Janeza Kraševca ogledali še župan občine Krško Janez Kerin, direktor ZD Brežice Dražen Levojević ter druga strokovna javnost s področij zaščite, reševanja in pomoči ter letalstva.

Scenarij vaje je predvideval zasilen pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles. Posadka je med pristajanjem ugotovila, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje, zaradi česar je zdrsnilo s pristajalne steze, udarilo z levim krilom ob tla in zagorelo. Začela se je  reševalna akcija 20 potnikov in petih članov posadke. Načrt vaje je predvideval tudi prometno nesrečo osebnega in intervencijskega vozila na letališču.

Gašenje požara Foto: Slovenska vojska

Strokovna javnost in mediji so si lahko ogledali postopke gašenja in reševanja ter triažo, oskrbo in evakuacijo ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremljenim z medicinskim modulom.

Na vaji, ki jo je organiziral 15. polk vojaškega letalstva v sodelovanju z ZD Brežice, so sodelovale letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, Vojaška policija, Regijski center za obveščanje Brežice, RK Brežice, poklicna gasilska enota Krško, prostovoljna gasilska društva Cerklje ob Krki, Krška vas, Pirošica in Skopice, strokovno izobraževalni center Brežice (dijaki zdravstvene nege) ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežic, Krškega in Sevnice.

Kot je dejal vodja vaje poveljnik 107. letalske baze, se letos na vaji, poleg vključenih vseh letaliških služb in ostalih elementov poveljevanja in kontrole, skupaj uri okoli 315 gasilcev in reševalcev, od tega 190 iz civilnega okolja. Namen vaje pa je predvsem vzdrževanje ravni usposobljenosti, preverjanje in poenotenje postopkov gašenja in reševanja gasilskih in medicinskih ekip v domicilnem območju letališča v Cerkljah ob Krki.

Prevoz poškodovanca s helikopterjem Foto: Slovenska vojska

Na vaji so prvič sodelovala in bila predstavljena tudi nova letališka vozila, gasilsko poveljniško vozilo VW Transporter, glavno gasilsko reševalno vozilo 6x6 Rosenbauer Panther in gasilsko vozilo cisterna Rosenbauer Buffalo, ki jih je letališče Cerklje ob Krki pridobilo v zadnjem letu

Vir: Slovenska vojska

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.