V Ljubljani smo obiskali nov simulator letala Airbus A320. Gre za prvega v Sloveniji, ki je tudi javno dostopen širši javnosti kot komercialna storitev.

Sprejel nas je Viktor, eden izmed idejnih očetov, ki tudi vodi operativo simulatorja, in nam razložil malo več o njem. Pri zasnovi simulatorja gre za znanje iz tujine, lastnik ima namreč v lasti že simulator Boeinga B737. Ker v Sloveniji še ni bilo česa podobnega, so se odločili za razvoj Airbusove različice, in sicer modela A320, ki je zelo popularno letalo za kratke in srednje dolge lete. Med drugim je nekaj letal tega modela imela v svoji floti Adria Airways.

Pri razvoju je šlo za zelo kompleksen projekt, saj gre za zapleteno prepletanje programske opreme s komponentami, ki v celoti posnemajo pravo kabino letala. Nekateri so celo pravi, npr. kontrolne ročice, t.i. "sidesticki", katere je bilo nato potrebno povezat v sistem. Vse to so izvedli s pomočjo Viktorjevega prijatelja iz Poljske, ki je sestavil že preko 200 podobnih simulatorjev.

Simulator deluje na podlagi Proflightove programske opreme, za nemoteno delovanje skrbita dva računalnika. Dovoljuje nam, da letimo iz praktično kateregakoli letališča na svetu, podnevi ali ponoči, v grdem ali lepem vremenu - vse to nam lahko ponastavi eden izmed fantov, ki te vodijo in so neke vrste inštruktorji.

Sami smo najprej odleteli iz brniškega letališča, naredili krog nad Ljubljano in nato vizualni pristanek na stezi 30. Sledil pa je polet iz Brnika do tržaškega letališča v Ronkah, čez Barje, Logatec, Nanos, Vipavsko dolino in Kras.

Dobro je poskrbljeno tudi zvok, ki še dodatno pripomore k realizmu, saj lahko dobro slišimo bobnenje motorjev in šumenje vetra.

simulator A320 3

Realistični kabini so poleg pilotskih sedežev zadaj dodali še tri za gledalce oz. spremljevalce, saj je sama izkušnja namenjena tako letalskim navdušencem kot popolnoma "laični" publiki. Tako lahko npr. manjša družina uživa v izkušnji, in ne samo tisti, ki v tistem trenutku sedi za kontrolami.

"Preseneča nas dejstvo, da je več kot dobra polovica gostov v bistvu izven katerekoli letalske sfere", je povedal Viktor. Verjetno gre velika zahvala tudi dobro zasnovani spletni strani in predvsem lokaciji, saj gre za zelo centralen lokal na Miklošičevi, v bližini hotela Union. Tako lahko v centru Ljubljane zdaj skozi izložbo občudujemo kabino A320, ki takrat pristaja v Tokiu ali vzleta iz New Yorka.

Foto: Ivan Rustja