Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon06Nov2023

MZI v pogovorih z letalskimi prevozniki

Informacije
Borut Podgoršek

Na Ministrstvu za infrastrukturo (v nadaljevanju MZI) so se, po tem ko na razpisih ni bilo prevelikega izplena, zelo angažirali s pogovori s prevozniki.

Po podatkih lobističnih stikov na portalu Erar, so se nazadnje sestali s predstavniki latvijskega letalskega prevoznika Air Baltic, pred tem pa tudi s predstavniki velikega letalskega prevoznika TUI, ki želi razviti svojo dejavnost na mariborskem letališču. 

Glede na zapisano, so predstavniki MzI, skupaj z zunanjimi sodelavci, predstavnikom letalske družbe predstavili izsledke analiz letalske povezljivosti samo za ljubljansko letališče (kljub temu, da je v obravnavanem obdobju tudi mariborsko letališče imelo redno povezavo), ter jih skušali prepričati, da bi odprli bazo tudi v Sloveniji oziroma za kakršne koli ostale oblike sodelovanja, ki bi vodila v večjo letalsko povezljivost Slovenije. 

Predstavniki letalskega prevoznika so izpostavili, da trenutno vzpostavitve novih baz ne načrtujejo, saj da to zahteva velik finančni in organizacijski vložek, poleg tega pa mora biti blagovna znamka za tak primer že uveljavljena. Kljub temu, pa vrata niso povsem zaprli ter so na koncu vseeno izkazali določen interes za nadaljnje pogovore po proučitvi podatkov, ki so pomembni za morebitno sodelovanje.

Spomnimo, maja 2024 Air Baltic s pomočjo državnih subvencij vzpostavlja redno letalsko povezavo med Ljubljano in Rigo z letali Airbus A220-300. Prodaja letalskih vozovnic bi naj bila zelo dobra. 

V sredini oktobra so se na MZI sestali s predstavniki slovenske letalske družbe Aero 4M, ki leti pod blagovno znamko Amelia International. Prevoznik jim je predstavil svoje delovanje in možnosti sodelovanja pri izboljšanju letalske povezljivosti Slovenije.

V začetku oktobra pa so se predstavniki MZI sestali še z Gospodarsko zbornico Slovenije in samostojnim podjetnikom, kjer je bil predstavljen projekt morebitne ustanovitve letalskega prevoznika. 

Zanimivo je, kako je MZI izjemno povečalo interes za sestanke za povečane letalske povezljivosti Slovenije. Po naših podatkih v uredništvu, kakršnim koli sestankom v začetku leta niso bili najbolj naklonjeni, ko se za predstavnike enega izmed uveljavljenih evropskih upravljavcev letališč, ni našel čas za sestanek za dodatna pojasnila v zvezi z razpisano koncesijo za Letališče Edvarda Rusjana Maribor. So pa v začetku oktobra sprejeli na sestanek predstavnike in zastopnike letalske družbe TUI, ki ima interes gradnje in vzpostavitve baze za vzdrževanje letal na mariborskem letališču. Slednje bi bila izjemna priložnost za drugo največje letališče v Sloveniji, da še ujame priložnost za razvoj ter vzpostavitev resnega komercialnega prometa. Bo MZI oziroma država to omogočila, je pa drugo vprašanje. Glede na izkušnje in nenaklonjenost štajerskemu letališču, prej ne kot ja. 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.