Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet23Feb2024

C-17 z Brnika odpeljal humanitarno pomoč

Informacije
vir: MORS

Vlada Republike Slovenije je palestinskemu civilnemu prebivalstvu poslala pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev.

Ocenjena vrednost materialne pomoči znaša 434.105 evrov. Letalski prevoz materialne pomoči se je izvedel z letalom C-17 v okviru razpoložljivih ur naleta Slovenske vojske v okviru zmogljivosti strateškega zračnega transporta (angleško Strategic Airlift Capability – SAC). Gre za prvo materialno pomoč Republike Slovenije palestinskemu civilnemu prebivalstvu na območju vojaških spopadov v Gazi.

sv pal 4

Varnostne in humanitarne razmere na območju Gaze so izjemno slabe. Primanjkuje vode, hrane, elektrike in goriva, širijo se bolezni, vse bolj omejene so zdravstvene in bolnišnične zmogljivosti, zaradi česar je civilno prebivalstvo zelo ogroženo, še zlasti ženske, otroci in druge ranljive skupine. Da je nujno okrepiti humanitarno pomoč palestinskemu civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi oboroženega konflikta med Izraelom in teroristično skupino Hamas, sta posebej izpostavila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in jordanski kralj Abdulah II. na njunem dvostranskem srečanju ob robu 60. münchenske varnostne konference konec prejšnjega tedna. Republika Slovenija je kot odgovorna nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov zavezana nuditi pomoč civilnemu prebivalstvu, ki trpi ob vojaških spopadih. Premier Robert Golob je na Brniku povedal: "Vesel sem, da smo v tednu dni uspeli organizirati humanitarno pomoč, o kateri smo se v Münchnu dogovorili z jordanskim kraljem. Gre za prvo neposredno pomoč Slovenije, namenjeno oskrbi prebivalcev Gaze. Slovenija se na ta način postavlja na pravo stran zgodovine."

sv pal 1

Pošiljko bo prevzela jordanska humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je predlagalo jordansko ministrstvo za zunanje zadeve. Materialna pomoč je zagotovljena iz materialnih zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Odpremo pomoči je na brniškem letališču poleg premierja pospremil tudi obrambni minister Marjan Šarec.

sv pal 2

Letalo C-17 globemaster je pilotiral pilot Slovenske vojske stotnik Matej Ceglar, ki trenutno službuje v Papa bazi na Madžarskem, kjer je sedež strateškega zračnega transporta - SAC. Na štiri urni polet v Jordanijo so z letalom odpeljali okrog 30 ton tovora.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.