Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenska vojska

 • [FOTO] Bodoči slovenski Spartan opravil testni let

  Novo slovensko vojaško transportno letalo C-27J NG Spartan je v sredo 11. januarja 2023 opravil svoj prvi testni let v končni poslikavi slovenske vojske. Na italjanskem letališču Torino - Caselle (LIMF/TRN) ga je fotografiral ”planespotter” Francesco Cavallin (JetPhotos).

 • 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023

  Od 29. maja do 9. junija v Republiki Sloveniji poteka 11. mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

 • C-17 z Brnika odpeljal humanitarno pomoč

  Vlada Republike Slovenije je palestinskemu civilnemu prebivalstvu poslala pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev.

 • Dan odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana in postroj 15. brVLZO

  V nedeljo, 9. junija, bo med 10. in 17. uro svoja vrata odprla Vojašnica Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali opremo in oborožitev ter statične in dinamične predstavitve letal in helikopterjev Slovenske vojske. Prvič bo širši javnosti na ogled postavljeno tudi novo taktično transportno letalo Spartan C27J.

 • Dežurne posadke letalstva SV so marca s helikopterji poletele na pomoč 58-krat in z letali 2-krat

  Dežurne helikopterske posadke so s helikopterji Bell-412 in AS 532AL cougar marca 12-krat poletele na pomoč v gore, 45-krat poskrbele za helikopterske nujne medicinske prevoze in za prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 59 poškodovanih ali obolelih oseb in skupaj naletele 68 ur.

 • DRI bo še naprej zagotavljal obratovanje letališča v Mariboru

  Letališče Edvarda Rusjana Maribor je eno izmed treh javnih letališč za mednarodni zračni promet v Sloveniji, ki je na podlagi Sklepa o opredelitvi sistema javnih letališč opredeljeno kot infrastrukturni objekt državnega pomena. Ministrstvo za infrastrukturo je upravljalec premoženja države na tem letališču, in sicer od leta 2011.

 • Helikopterske posadke Slovenske vojske septembra poletele na pomoč 83-krat

  Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so septembra 25-krat poletele na pomoč v gore, 18-krat izvedle sekundarni prevoz - med zdravstvenimi ustanovami, 38-krat primarni prevoz - iz kraja nastanka poškodbe ter dvakrat prevoz inkubatorja. Pri tem so prepeljale 92 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 97 ur.

 • Izvedbeni del vojaške vaje Protiudarec 2024

  V okviru prvega niza vaj Preskok od torka, 21., do četrtka, 23. maja, na širšem območju letališča Cerklje ob Krki poteka izvedbeni del vaje Protiudarec 2024.

 • Končano usposabljanje medicinskega osebja letalcev

  Osem udeležencev tečaja se je usposabljalo iz različnih tem s področja letalske medicine

 • Ministrstvo za obrambo podpisalo pogodbo o nakupu letal za gašenje

  Pogodbo za izgradnjo zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka - nakup manjših letal so podpisali minister za obrambo Marjan Šarec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltrán.

 • Obisk poveljnika večnacionalnega centra za zračne operacije

  V sredo, 1. februarja, je poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč v vrhniški vojašnici gostil generalpodpolkovnika Fernanda de la Cruza Caravaca, poveljnika Večnacionalnega centra za zračne operacije s sedežem v španskem Torrejónu (angl. Combined Air Operations Centre Torrejón - CAOC TJ). Namen obiska je bila poglobitev sodelovanja pri skupnem varovanju Natovega zračnega prostora in krepitev sodelovanja Slovenske vojske v Večnacionalnem centru za zračne operacije.

 • Pomoč slovenske vojske pri izvedbi Zlate lisice 2024

  V sklopu civilno vojaškega sodelovanja so v času med 6. in 7. januarjem 2024 na tekmovanju svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske v Kranjski Gori (Zlata lisica 2024) sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so organizatorjem pomagali pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe, zagotovili helikopter s posadko za medicinsko evakuacijo (MEDEVAC) ter zveze.

 • Posadke letalstva slovenske vojske marca 56-krat na pomoč s helikopterji

  Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so marca s helikopterji Bell-412 in Cougar AS 532AL štirikrat poletele na pomoč v gore in 52-krat poskrbele za helikopterske nujne medicinske prevoze. Pri tem so prepeljale 58 poškodovanih ali obolelih oseb ter skupaj naletele 57 ur.

 • Posredovanje posadk letalstva SV leta 2023

  Helikopterske in letalske posadke Slovenske vojske so v letu 2023 za potrebe reševanj v gorah, nujnih medicinskih prevozov in pomoči ob poplavah skupaj naletele 1018 ur ter poletele na pomoč 701-krat.

 • Povečan promet vojaških letal v okolici letališča Ljubljana

  Zaradi rekonstrukcije glavne vzletno pristajalne steze ter več letaliških ploščadi na letališču Cerklje ob Krki, kjer so se dela začela v začetku januarja, so bila letala Slovenske vojske za čas izvajanja del premeščena na druga letališča.

 • Red Arrows drugič v Sloveniji

  Danes obeležujemo dan britansko-slovenskega prijateljstva, v spomin na dogodke med 2. svetovno vojno, ko so v strmoglavljenju bombnika B-24 liberator pri Gornjem Suhorju življenje izgubili britanski letalci.

 • Rekonstrukcija letališča Cerklje ob Krki v polnem teku

  Po skoraj dveh mesecih so gradbena dela, ki zajemajo izkop materiala končana.

 • Reševalna akcija na območju Male Mojstrovke

  V nedeljo, 9. aprila, ob 10. uri je združena ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem Slovenske vojske poletela z brniškega letališča nad območje Male Mojstrovke, kjer je potekalo reševanje s plazom zasutih planincev.

 • S spartanom bomo zagotavljali vzdržljivost sil pri opravljanju nalog

  O nakupu transportnega letala za Slovensko vojsko se je govorilo že dolgo, najintenzivneje pa med letoma 2006 in 2007, ko smo na podlagi študije izbrali letalo EADS CASA C-295.

 • Sistemsko urejanje helikopterske nujne medicinske pomoči

  Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da se helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih v skladu z Uredbo Komisije dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z helikopterji policije.
 • Slovenija bo dobila namenske helikopterje za HNMP

  Na današnji seji vlade so sprejeli sklep, da se helikopterski prevozi v okviru izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ter medbolnišnični helikopterski prevozi in helikopterski prevozi otrok v inkubatorjih dolgoročno izvajajo kot državna aktivnost z helikopterji Policije.

 • Slovenija kupila še eno letalo C-27J spartan

  Z nakupom drugega taktičnega transportnega letala bo imela Slovenska vojska zagotovljeno stalno operativnost letalskega taktičnega transporta pripadnikov Slovenske vojske in tovora za svoje potrebe, potrebe države pri prevozu ljudi in tovora ob naravnih in drugih nesrečah ter za pomoč pri gašenju požarov v naravi. Letali bosta tako omogočali razpoložljivost zmogljivosti in zapolnitev vrzeli v primerih, ko eno letalo zaradi tehničnega vzdrževanja ne bo na voljo.

 • Slovenska policija v nakup tretjega helikopterja AW169

  Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj s predstavniki proizvajalca helikopterjev Leonardo S. p. A., podpisalo pogodbo za dobavo tretjega helikopterja AW169.

 • Slovenska vojska bo dobila šest helikopterjev AW139M

  Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec in njegov italijanski kolega Guido Crosetto sta podpisala spremembo k Izvedbenemu dogovoru med ministrstvoma o sodelovanju na področju vojaškega letalstva, ki opredeljuje nakup še šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi.

 • Slovenska vojska bogatejša za taktično transportno letalo C-27J spartan

  Na letališču v Cerkljah ob Krki je bila danes slovesnost ob prihodu prvega taktičnega transportnega letala C-27J spartan.

 • Slovensko vojaško letalstvo je v največjem investicijskem ciklu do zdaj

  V spomin na prvi bojni let pilotov ljubljanske stotnije 12. januarja 1919 pripadniki slovenskega vojaškega letalstva tega dne praznujejo svoj dan. 15. polk vojaškega letalstva je v tej organizacijski obliki lani praznoval deseto obletnico. In prav na ta jubilej so se v polku razveselili največjega investicijskega cikla do zdaj, vrednega približno pol milijarde evrov. O ciljih in izzivih, ki so še pred njimi, smo se pogovarjali s poveljnikom 15. polka vojaškega letalstva polkovnikom Janezom Gaubetom.

 • Štipendije za letalske poklice

  Slovenska vojska nudi finančno podporo številnim študentom in dijakom že v času izobraževanja.

 • Taktično transportno letalo C-27J spartan

  V Slovenijo bo predvidoma do konca leta priletelo prvo izmed dveh naročenih letal C-27J spartan. V prihodnjih tednih bomo predstavili letalo in delo ter potek usposabljanja pilotov, skrbnikov tovora1, inženirjev, tehnikov in drugih, ki bodo povezani z operativnim delovanjem letala.

 • Tokrat falcon v bodoče spartan

  Republika Slovenija je 6. februarja v Turčijo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo in 7. februarja 2023 tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s 7 reševalnimi psi in 4 spremljevalci. Na pot do Antakye so odšli preko letališča v Zagrebu, Istanbula in Adane.

 • Tudi jutri boste lahko občudovali C-17

  Danes in jutri, se bodo pripadnice in pripadniki 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije usposabljali skupaj s posadkami zavezniškega letala C-17 globemaster. Slednja bodo v vidnem delu dneva preletavala zračni prostor Slovenije na različnih smereh in na nizkih višinah.

 • Turbolet Slovenske vojske danes v Slovenijo prepeljal ukrajinska ranjenca

  Danes sta v Slovenijo prispela dva ukrajinska ranjenca s spremljevalcem. Obema bosta v Sloveniji nudeni celovita zdravstvena pomoč in oskrba. Slovenija se v duhu solidarnosti pridružuje 18 državam EU pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja. S tem Ukrajini poleg podpore na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni izkazujemo pomoč tudi na zdravstvenem področju.

 • Usposabljanje pilotov in kontrolorjev združenega ognja

  Od ponedeljka, 5. do petka, 9. decembra, bo na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Gotenice, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Bele Krajine potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske.

 • Usposabljanje pilotov in kontrolorjev združenega ognja

  Od ponedeljka, 12., do četrtka, 15. februarja, se bodo na Osrednjem vadišča Slovenske vojske Postojna usposabljali kontrolorji združenih ognjev.

 • Usposabljanje pilotov in kontrolorjev združenega ognja

  V ponedeljek, 13., in v četrtek, 16. maja, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske.

 • Usposabljanje posadk spartana

  Letali C-27J spartan, ki ju je naročila Slovenija, sta najsodobnejši in najučinkovitejši različici spartanov.

 • Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev

  Od torka, 2., do petka, 5. aprila, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja kontrolorjev združenih ognjev usposabljali vsak dan na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna.

 • Varuhi slovenskega neba 20 let vpeti v Natovo strukturo

  Letos obeležujemo 20 let, odkar je Slovenija 29. marca 2004 postala polnopravna članica zavezništva in 10 let od sodelovanja madžarskih letalskih sil pri varovanju zračnega prostora Republike Slovenije.

 • Vojaška vaja Navidezni ščit 2023

  Do petka, 17. februarja 2023, bo v Sloveniji potekala vojaška vaja s področja elektronskega bojevanja Navidezni ščit 2023, na kateri se bo Slovenska vojska ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala iz postopkov omenjenega načina bojevanja ter navajanja letalskih zmogljivosti.

 • Vojaški letalci praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva

  V petek, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga obhajajo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

 • Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

  Danes so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

 • Zelena luč vlade za nakup letal za gašenje iz zraka

  Vlada je na četrtkovi seji sprejela sklep, da se prične z izvajanjem postopkov za vzpostavitev zmogljivosti za gašenje iz zraka.

 • Zunajletališko pristajanje

  Prednosti helikopterjev pred letali so predvsem v njihovi uporabnosti takrat, ko je treba z njimi pristajati zunaj urejenih letaliških površin. Čeprav je tako pristajanje videti preprosto, je posadka v tistih trenutkih zelo obremenjena. Pilotu je pri tem v veliko pomoč dodaten par oči tehnika letalca.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.