Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon10Sep2007

Antonov An-70

Informacije
Boris Knific
Tudi za to letalo so odločili, bilo je to pred četrt stoletja, da naj bi zamenjalo ostarele An-12. Kar dolgo je minilo, vmes je razpadla tudi država, v kateri je projekt nastajal - ZSSR, preden so leta 1992 predstavili najprej model novega turbopropelerskega transporterja. Takrat so prvič predstavili tudi nekaj tehničnih podrobnosti, iz proizvodnih hal pa je potem zapeljal šele leta 1994. Verjetno gre za eno najbolj osmoljenih letal v zadnjem obdobju, zanesljivo tudi eno najhrupnejših. Kljub temu je bilo nekaj časa celo na kontroverznem seznamu bivšega nemškega obrambnega ministra Volkerja Rüheja kot kandidat za bodoče veliko evropsko vojaško transportno letalo - An-7X.

antonov_an_70.jpgVeliki osmoljenec je »počepnil« že v četrtem lêtu, v zraku je trčil z zasledovalnim letalom An-72, strmoglavil in ob življenje je bilo vseh sedem mož v letalu. Drugo prototipno letalo je nastajalo težavno in dolgo. Ne samo, da je primanjkovalo finančnih sredstev, tudi Antonov (Antonov - Letalski znanstveni tehnični kompleks) s sedežem v Kijevu je pristal izven osrednje države Rusije. Tako kot cela vrsta dobaviteljev posameznih sklopov in komponent za transportno letalo.

Drugo prototipno letalo jim je nato uspelo izdelati konec leta 1996, ko je vožnjo iz proizvodnih hal pospremil sam ukrajinski predsednik Aleksander Kučma. V aprilu naslednjega leta je poletel z rusko posadko na krovu in se mednarodni javnosti predstavil na Moskovskem aerosalonu avgusta istega leta. Oktobra 1997 se je potem začela zgodba nemškega obrambnega ministra Rüheja, ki je hotel za to letalo navdušiti še Špance, Italijane in Francoze. Podpisali so nekaj sporazumov, nato pa se po dobrem letu dni, januarja 1999, odločili za vzporedno podrobno ocenjevanje obeh, An-70 in A400M. Potem so se evropske države znotraj zavezništva NATO odločile za zahodno letalsko tehnologijo (beri tudi: delovna mesta v svojih državah). Tudi Nemci!

Rusi so se leta 1999 odločili drugače: projektu, seveda skupaj z Ukrajino, so zaupali in naročili 165 letal. Ukrajinci pa leto kasneje nadaljnjih 65. Začela so se temeljita preizkušanja in demonstracijski leti. Leta 2000 so ga predstavili Kitajcem in stekla so začetna pogajanja o sodelovanju, morebitnem nakupu ali v prihodnosti celo licenčni proizvodnji. Ukrajina je kasneje zmanjšala naročilo na 10 letal, Rusi pa so se mu leta 2006 popolnoma odpovedali in hkrati izstopili iz projekta. Ukrajinske letalske sile naj bi vseh deset letal dobile do leta 2010, a od tega ni bilo nič.

Med fazo preizkušanj letala v ekstremnih vremenskih razmerah je moralo januarja 2001 pri Jakutsku zasilno pristati komaj nekaj minut po vzletu iz Omska. Nesrečni pristanek v snegu so vsi od 33 na krovu letala preživeli, poškodovani so bili štirje, projekt pa je spet zašel v težave.

Najzanimiveje pri tem sicer sodobnem in zmogljivem letalu je kombinacija propelerjev. Na vsakem motorju sta dva nasproti vrteča se, eden s šestimi kraki in drugi z osmimi. Poganjajo ga turbopropelerski motorji Progres D-27. Ti motorji in konstrukcija krila omogoča zelo kratke vzletne in pristajalne steze, ki so povrhu vsega lahko še nepripravljene.

Kabinska oprema je sodobna, temelji na računalniških navigacijskih in upravljalnih sistemih. S tem pa so iz posadke izrinili letalskega inženirja in navigatorja, praktično neločljivi del posadke vsakega ruskega transporterja.

Načrtovali so več verzij, najprej vojaško, potem pa tudi izvozno in komercialno, pa tudi kombinirana različico za hkraten prevoz potnikov in tovora.Tehnični podatki:
Antonov An-70,
Ukrajina, Rusija

Tip: kratkovzletni-STOL srednji transporter
Pogon: štirje turbopropelerski motorji Progres D-27 s po 10.300 kW (14.000 KM) poganjajo po štiri pare 6- in 8-krakih nasproti vrtečih se propelerjev Aerosila SW-27 premera 4.5 m 
 
 Mere:  
Krila  
- razpetina 44,06 m
Trup  
- dolžina 40,20 m
- višina  16,10 m
Tovorna kabina  
- dolžina 19,1 m
- širina  4 m
- višina  4,1 m
- površina 89 m2
- prostornina  okoli 300 m3
   
Mase:  
- prazno 73.000 kg
- največja vzletna 135.000 kg
- tovor  47.000 kg
   
Gorivo:  38.000 kg
   
   
Zmogljivosti:    
- največja hitrost  750-800 km/h
- najmanjša hitrost   98 km/h
- največja višina  12.000 m
- vzletna steza (47 t) 1800 m
- dolet (20 t tovora) 7400 km
- dolet (47 t tovora) 1350 km
Oborožitev:
nima
Uporabnici: potencialno Rusija (165) in Ukrajina (65)
Cena: nad 50 milijonov USD


Nazaj

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.