EMB-145 erieye je različica brazilskega letala za regionalni promet, opremljena z radarjem za zgodnje odkrivanje in opozarjanje. Trup letala je nekoliko ojačan, Letalo samo pa opremljeno z novimi navigacijskim in komunikacijskimi sistemi, primernimi za vojaško rabo. Sistem EMB AEW&C so razvili na osnovi Ericssonovega aktivnega faznega rešetkastega pulznega dopplerskega radarja erieye.

embraer_emb_145_erieye.jpgŠvedski Ericsson je takšen sistem že razvil za letalo Saab 340, pozneje pa opremo integriral na brazilsko letalo EMB-145. Ta sistem je naposled izbrala Grčija (štiri letala), prav tako jih je naročila Mehika, za njo še Brazilija (pet letal). Sistem erieye je izbrala za svoje potrebe tudi Švedska. Posadko sestavljata dva moža v pilotskem delu, v moštvu za zgodnje odkrivanje in opozarjanje pa je pet mož.

Sistem erieye sestavlja fazni rešetkasti pulzni dopplerski radar, izdelek Ericsson Microwave Systems, ima integrirano napravo za prepoznavanje lasten-tuj IFF. Letalo je opremljeno z modularnim sistemom za vodenje in poveljevanje, z napravami za elektronske protiukrepe, s komunikacijskimi sistemi in sistemi za podatkovne zveze. Antenska konzola je nameščena na hrbtnem delu trupa, sledi pa ciljem v območju 360°. Doseg radarja je 450 km, značilna oddaljenost ciljev pa do 350 km.

Švedski Ericsson je za Brazilijo za nadzor porečja Amazonke razvil še en podoben radarski opazovalni sistem EMB-145RS (remote sensing), označen z R-99B in imenovan SIVAM. Opremljen je z rešetkastim radarjem, infrardečo opazovalno napravo sprednje polsfere - FLIR, sistemoma za elektronsko zbiranje obveščevalnih podatkov in komunikacijsko izvidovanje.

Tehnični podatki:
Embraer EMB-145,
Brazilija (Švedska)

Tip: letalo za zgodnje odkrivanje, opozarjanje in nadzor
Pogon: dva turboventilatorska motorja Allison s po 33 kN potiska

Mere:  
Krila  
- razpetina 20,4 m
Trup  
- dolžina 14,44 m
- višina  6,75 m
- premer  2,28 m
   
Mase:  
- največja vzletna  22.000 kg
   
Gorivo:  4983 kg
   
Zmogljivosti:  
- največja hitrost 883 km/h
- največja višina  11.277 m
- dolet  do 5000 krn
Oborožitev: nima
Uporabnici: Brazilija, Švedska
Cena: ni podatka


Nazaj