Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet13Dec2007

General Dynamics F-111 aardvark

Informacije
Borut Podgoršek

Eno najbolj protislovnih ameriških bojnih letal po drugi svetovni vojni je bil zagotovo F-111, večnamenski taktični lovski bombnik z nadzvočno hitrostjo. Letalstvo Vojne mornarice ZDA je v njem videlo prestreznika, Letalske sile ZDA pa nadzvočno lovskobombniško letalo. Oboje pa ni šlo skupaj: letalstvo mornarice se je zato letalu odreklo in mornariške verzije F-111B niso nikdar izdelali.

general_dynamics_f_111.jpgS toliko več zagatami in nasprotovanji gradnji se je zato spopadlo ameriško vojno letalstvo. Izdelali so kar nekaj modelov, dokler šele po večletni uporabi, tik preden so ga vzeli iz operativne rabe, letalo ni dokončno uresničilo danih zahtev. Kar ironično pri tem pa je, da proizvajalec - General Dynamics - za večino težav sploh ni bil kriv. Program so oteževali civilni načrtovalci iz Pentagona, ki so poskrbeli za enega največjih vojaških letalskih polomov v šestdesetih letih. Hoteli so namreč ceneno letalo, pred katerega pa so postavljali nemogoče zahteve. Rezultat: izjemno drag in le delno uspešen razvoj.

F-111 aardvark je bil prvi poskus bojnega letala s spremenljivo puščico kril. Ta nova tehnologija je bila seveda zahtevna, vendar so jim bolj kot vse drugo povzročali težave motorji. Odpravili so jih šele s preoblikovanjem vstopišča in dovodnika zraka v motor.

A prav krila s spremenljivo puščico so letalu omogočila, česar dotlej ni zmoglo nobeno: vzlet in pristajanje z majhno hitrostjo, nadzvočno hitrost na majhni višini in več kot dvakratno hitrost zvoka na veliki višini. Puščični kot kril je obsegal od 16° do 72,5°, povsem razprta krila so dajala največjo površino in največji vzgon, potreben pri vzletu in pristanku. F-111 ni imel vgrajenega zavornega padala ali vzvratnega potiska za zaviranje po pristanku.

Posadka, dva člana, sta sedela vzporedno v prezračevanem modulu pod tlakom, ki se je v sili lahko katapultiral iz letala in varoval pilota in sopilota ob pristanku na trdnih tleh ali vodi. Modul se je spustil na tla s padalom.

Večji del kril in prostora v trupu za pilotsko kabino so zavzemali gorivni rezervoarji; samo s tem gorivom je imelo letalo dolet 4000 km.

general_dynamics_f_111_skica.gifAardvark - po naše podzemska svinjka, iz rodu zveri - je lahko nosil tako konvencionalno kot jedrsko orožje, poleg zunanjih nosilcev orožja je imel dva bombna jaška.

Za tedanje čase, šestdeseta in sedemdeseta leta, je imel izjemno elektronsko opremo za komunikacije, navigacijo, radar za sledenje zemljišča, za iskanje in namerjanje na cilj ter za uničevanje sistemov zračne obrambe. Za bombardiranje je posadka uporabljala natančen radarski bombniški sistem.

Leta 1986 so lovske bombnike F-111 uporabili v napadu na Gadafijevo oporišče v Libiji, v nalogo pa so vzleteli iz Anglije. Pomembno vlogo so mu dodelili tudi v napadih na Sadamove enote v zalivski vojni leta 1991.

Verzije:
F-111A: Prvi vzlet decembra 1964, prvo operativno letalo od oktobra 1967, to verzijo letala so uporabljali za taktična bombardiranja v jugovzhodni Aziji.
F-111B: Razvojna verzija za Letalstvo Vojne mornarice ZDA, nikoli izdelana.
F-111C: Verzija za Avstralske kraljevske letalske sile (še operativni, nameravajo jih zamenjati z F/A-18 nove generacije ali celo z F-15E/F).
F-111D: Verzija z izpopolnjeno avioniko, z boljšo navigacijo  in novejšimi turboventilatorskimi motorji.
F-111E: Vgradili so mu kar za 35 % zmogljivejša motorja (v primerjavi z modeli od A do E). Zadnji modeli F so prišli v operativno rabo leta 1976, opremili so jih s sistemom pave tuck za zajemanje, sledenje in označevanje ciljev ponoči in za metanje lasersko, infrardeče in elektrooptično vodljivih bomb. F-111F je sodeloval v napadu na Libijo leta 1986 (iz Anglije) in v napadih na Irak leta 1991. Letala (skupaj 74 F-111E/F) so začeli opuščati leta 1995 in jih nadomeščati s 54 F-16C/D.
FB-111: Izdelali so skupaj šestinsedemdeset FB-111, ki so nosili oznake Poveljstva strateškega letalstva, potem pa so jih leta 1990 nadgradili v standard F-111G in dobili so oznake Poveljstva taktičnega letalstva. Nadgradnja je obsegala nekaj manjših sprememb v elektronski opremi, kar je dovoljevalo uporabo lovcev v bolj dinamičnih, lovskih nalogah.
EF-111 raven: Verzijo so začeli razvijati na začetku leta 1975, ko so mu namenili vlogo nosilca opreme za elektronsko bojevanje. Zaradi njegovih lastnosti - velike hitrosti, velikega doleta, precejšnega tovora in sprejemljive cene - so postali glavni kondidat za zaščito združenih taktičnih sil pred nasprotnikovo radarsko obrambo.


Najprej so v elektronsko verzijo nadgradili dva F-111A, kasneje pa še nadaljnjih 42  za ceno po 25 milijonov dolarjev, skupaj torej 1,5 milijarde USD. čŒeprav so nadgradnjo sklenili šele v letu 1994, zamenjavo analognega nadzornega sistema za upravljanje letala z digitalnim - zaradi serije odpovedi sistema in nesreč, pa šele leta 1997, so floto elektronskih krokarjev konec devetdesetih upokojili in jih zamenjali z F-16C/D (opremljenimi s protiradarskimi raketami HARM) in EF-6B (za protielektronski boj).

Tehnični podatki:

General Dynamics F-111 ardvaark

Tip: dvosedi taktični lovski bombnik, izvidnik EF-111 raven
Pogon: dva turboventilatorska motorja P&W TF30-P103 s po 8.325 kg potiska (F-111A/E, F-111D 8.820 kg potiska, F-111F 11.250 kg potiska)


Mere:   
- dolžina:   22 m 
- višina  5,13 m 
- razpetina  19 m (puščica 16°) 
  11,9 m (puščica 72,5°) 
   
Hitrosti:    
- na gladini morja   M= 1,2 
- na 18.200 m  M= 2,5 
   
Največja višina:   nad 18.200 m 
Dolet:   5735 km (z dodat. rezer.) 
Mase:    
- največja vzletna  (F-111F), 45.000 kg 
- prazno  20.943 kg 

 

general_dynamics_f_111_cruise.jpg


Oborožitev: do štiri jedrske bombe na štirih podkrilnih nosilcih in dve v notranjih jaških, skupaj na podkrilnih nosilcih do 11.250 kg orožja (ali dodatnega goriva)
Cena:75 milijonov USD (v proračunskem letu 1998)
Operativna raba: Avstralija (v ZDA niso več v uporabi; izdelali skupaj 563 letal v različnih verzijah)


Nazaj

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.