Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Čet07Jul2011

Ko letala ne letijo - Adria Airways Tehnika

Informacije
Borut Podgoršek

Adria Airways d.d. letos praznuje 50 let delovanja. Ko govorimo o njenih uspehih in tudi finančnih težavah imamo praviloma v mislih letalskega prevoznika. Dejansko pa je bil njen pomemben del (ena od treh divizij) tudi Adria Airways Tehnika. Njena osnovna dejavnost je seveda vzdrževanje letal, skrbijo pa tudi za njihov izgled.

a320_s5-aas_img_3771.jpg

Letalsko tehnično osebje je ločeno na dva segmenta in sicer B1 in B2; prvi se ukvarjajo s strojništvom, drugi z elektroniko. Obstaja pa še skupina C – letalski inženirji, ki potrdijo, da je po servisu letalo tehnično brezhibno in izdajo certifikat CRS (Certificates of Release to Service).

a320_s5-aas_img_3778.jpg

Sicer pa se vzdrževanje potniških letal deli na tako imenovano linijsko vzdrževanje, ko med rednimi poleti na letališču nudijo storitve določenemu letalskemu prevozniku, v našem primeru predvsem Adrii Airways d.d. na letališču v Ljubljani in Prištini. Drugi del pa je tako imenovano bazno vzdrževanje, ki ga sestavljajo trije (A, C in D) različno obsežni pregledi. Pri pregledih A letalu po določenem številu ur, ki jih preživi v zraku, zamenjajo vitalne dele in komponente, ki jim je potekla življenjska doba; večje strukturalne preglede opravljajo na 4 tedne. Pri tem pregledujejo trup, krilo, motorje in podvozje. Pregleda se tudi notranjost kril, saj iščejo kakršnekoli razpoke. Po potrebi in po navodilih proizvajalca naredijo tudi modifikacije konstrukcije. Pred vrnitvijo letala v promet, preverijo vse sisteme na tleh in tudi v zraku; preglede C morajo na letalih opraviti po določenem času ne glede na obseg letenja, preglede A pa po določenih opravljenih ciklih (vzet–pristanek = en cikel).

Pregled D je strukturalni pregled letala na 6 ali 12 let; 6-letni pregled letala A320 na primer vključuje podrobni pregled primarne strukture letala – trup, krila, podvozje, rep, komandne površine, nosilce motorjev in pregled sekundarnih površin. Preverijo morebitno korozijo, razpoke, delaminacije ali kakršnekoli nepravilnosti glede na število odletenih ur in ciklov letala. Pri tem pregledu letalo skoraj povsem razstavijo. Z leti, ko se letalo stara, se obseg pregleda povečuje in s tem tudi čas, ko letalo ni v prometu. Če je letalo starejše, ga ob takem pregledu tudi na novo prebarvajo, a tega v Adrii Tehniki ne izvajajo.

Adria Tehnika opravlja linijsko in bazno vzdrževanje letal za mnoge letalske družbe. Pooblaščeni so za vzdrževanje letal CRJ100/-200/-700/-900 in na letalih družine A320. V letu 2010 so opravili vzdrževalna dela na 74 letalih, od tega na 46 letalih serij CRJ in 28 letalih družine A320. Od leta 2002 pa so skupno »servisirali« že 682 letal. Prav zdaj se pripravljajo, da bodo vzdrževalna dela opravljali tudi na letalih CRJ1000 in challenger 604.

Ob tehničnih opravilih v Adrii Tehniki skrbijo tudi za notranjo in zunanjo podobo letal Adrie Airways. Maja Trček, ki je zadolžena za izgled letal, nam je predstavila zgodovino Adriinega dizajna. Letala DC-6 (ob ustanovitvi AA leta 1961) so bila pobarvana z debelejšo modro črto preko potniških oken po celotni dolžini trupa letala, z napisom Adria Airways na eni in Adria Aviopromet na drugi strani ter znakom AA na repu letala. Današnji Adriin dizajn pa so uvedli leta 1989.

a320_s5-aat_retro.jpg Danes oznake oziroma nalepke na Adriina letala lepijo v podjetju Skubin Design iz Cerkelj na Gorenjskem. To je zahtevno in natančno opravilo. Letalo mora biti čisto in razmaščeno, ustrezna mora biti tudi temperatura. Na A320 je velikost napisa Adria kar 1,82 x 16 m, zato potrebujejo za njegovo namestitev dva dni. Seveda uporabljajo tudi posebno folijo, ki prenese velike in hitre temperaturne spremembe, do katerih prihaja med dviganjem oziroma spuščanjem letala; gre za temperature od -50°C do +110°C. V zadnjih letih posamezna letala tudi tržijo kot oglasni prostor in jih odenejo v »barve« oglaševalcev. Ker praviloma prebarvajo celotni zadnji del letala, si pri tem pomagajo s 3D modeliranjem.

Adria je v zadnjem mesecu v svojo floto dobila dve rabljeni letali A320. Prvo z registracijo S5-AAS nosi običajni Adriin dizajn, medtem ko je S5-AAT, kot se za 50. jubilej spodobi, v retro barvah z Adriinih začetkov v 60. letih prejšnjega stoletja.

 

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.