Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned16Apr2023

Romuni v nakup letal F-35A

Informacije
Aljoša Jarc

Minuli teden so predstavniki romunskega Ministrstva za obrambo sporočili, da nameravajo v naslednjih letih njihove letalske sile opremiti z  večnamenskimi »stealth« letali Lockheed Martin F-35A Lightning II.

V kolikor bo v bližnji prihodnosti nakup potrdil romunski parlament, bi prva letala prispela v Romunijo pred letom 2030. Uradne podrobnosti o številu letal niso znane, se je pa o možnosti nakupa oz. interesu začelo govoriti že v začetku 2022.

Jedro romunskega vojaškega letalstva trenutno sestavlja 17 letal F-16AM/BM, ki jih je država kupila od Portugalske v letih 2016-2017 (12) in 2020-2021 (5), o tem smo že poročali tukaj Romunski F-16 preko Slovenij

Za potrebe zračne obrambe bodo vsaj še do polovice maja leteli tudi MiG-21B/C LanceR-ji, katero floto so za kratek čas prizemljili po nesreči, ki se je zgodila marca lani in v kateri je umrl pilot MiG-a. Že tako tragični nesreči je sledilo še strmoglavljenje helikopterja IAR-330 Puma, ki je nemudoma poletel na SAR misijo v iskanje pogrešanega pilota: umrlo je vseh sedem članov posadke.

Romuni bodo sicer okrepili floto letal F-16 z dodatnimi 32 letali, ki bodo dostavljena letos in v naslednjem letu iz Norveške. Posel je vreden približno 380 milijonov USD. Norvežani so »Viperje« upokojili v začetku lanskega leta, njihovo vlogo so prevzela letala F-35A. Dodatnih 12 F-16 so Norvežani prodali tudi ameriškemu podjetju Draken International.

Romunija ne bo prva uporabnica »Lightninga« v vzhodni Evropi. Poljska je namreč že naročila 32 letal F-35A, prvo so začeli sestavljati v Lockheed Martinovi tovarni v Marietti prav ta mesec. Za ameriškega lovca se zanima tudi Češka republika, pogajajo se o nakupu 24. s katerimi bi v bodoče nadomestili Gripne.

Projekt F-35 je pestilo več tehničnih težav in zamud, razvojni stroški so močno poskočili, trenutno pa naj bi bila osnovna cena različice F-35A približno 80 milijonov €.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.