Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon27Mar2023

Mariborsko letališče z daljšo redno odprtostjo

Informacije
Davor Golec

Letališče v Mariboru bo to poletje odprto kar 11 ur na dan, kar je največ v zadnjih letih.

Uprava letališča je skupaj s Kontrolo zračnega prometa Slovenije, Agencijo Republike Slovenije za okolje, Finančno upravo, Policijo, odborom uporabnikom in z izdanim sklepom Ministrstva za infrastrukturo, našla sporazumno rešitev, kjer bo letališče odprto kar 11 ur na dan, kar je v povprečju skoraj 3 ure več dnevno kot preteklo poletno sezono.

mbx airside

Letališče Edvarda Rusjana ob tem pričakuje v letošnjem letu še več letalskih operacij, kot preteklo leto, kjer je letališče doseglo rekordno številko v tej kategoriji, in sicer 32.637, kar je 6% več kot leta 2021. S temi podatki ohranja primat najbolj prometnega mednarodnega letališča v državi, na katerem je možno videti praktično vse vrste letalskega prometa. Poleg izjemnega števila letov splošnega letalstva, še letala poslovnega letalstva, padalske in jadralne aktivnosti, obrambo proti toči, tovorna letala, vojaška letala ter potniška letala na čarterskih in trenažnih letih. Letališče je na razpolago tudi za sprejem in oskrbo morebitnih preusmeritev letal iz okoliških letališč zaradi vremena ali katerega drugega vzroka. Za primerjavo, v Mariboru so imeli ob večinoma 8 do 9 urni dnevni odprtosti za več kot 14% več letalskih operacij, kot pa na Brniku, ki je odprt 24 ur na dan. Prav zaradi letošnje daljše poletne odprtosti, letališče pričakuje, da bi se ob primerljivi rasti približali 35 tisoč letalskim operacijam, ali jo ob nekaj več kot 7% rasti celo presegli. Ob tem so na letališču odprti za vsakršne pobude za povečanje potniškega ali tovornega prometa, poskušajo pa izkoristiti priložnosti, ki se na trgu pojavijo z nišnimi letališkimi storitvami.

Razstava MBX

Pred začetkom letošnje poletne sezone, so skupaj z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje Maribor, UKC Maribor, Javnim zavodom gasilska brigada Maribor, okoliškimi prostovoljnimi gasilskimi društvi ter ostalim podpornim osebjem, izvedli obsežno regijsko vajo letalske nesreče. Skupaj je na vaji sodelovalo okoli 330 gasilcev, reševalcev ter ostalega osebja. Ob vaji so v pritličju terminala pripravili tudi priložnostno razstavo fotografij letalskega prometa na letališču pod Pohorjem, ki bo letos konec maja praznoval 47 let odprtja in je vsem zainteresiranim na voljo za ogled.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.