Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalski promet

 • Brnik do konca leta z milijonom potnikov, povezljivost še vedno slaba

  Včeraj, v nedeljo, 30. oktobra, je v letalskem prometu začel veljati zimski vozni red. Z ljubljanskega letališča bo z 12 rednimi letalskimi prevozniki do konca marca 2023 mogoče potovati neposredno na 14 destinacij. Zimski letalski vozni red bo v veljavi od 30. oktobra 2022 do 25. marca 2023.

 • Država predstavila destinacije za večjo letalsko povezljivost

  Na današnji predstavitvi sta destinacije predstavila ministrica za infrastrukturo, gospa Alenka Bratušek in minister za gospodarstvo, turizem in sport, gospod Matjaž Han. Nekaj presenečenj pri naboru destinacij, izbor pa bi lahko bil optimalnejši.

 • Leta izgubljenih priložnosti

  Izsledki dveh analiz letalske povezljivosti, ki so jih naročili na MzI pokazali, kar že dolgo vemo. Slovenija je letalsko slabo povezana in potrebuje nacionalnega letalskega prevoznika.

 • LuxAir in Air Montenegro

  Za katere linije, če sploh bosta dobila subvencije LuxAir in Air Montenegro, ki sta se kot edina dva letalska prevoznika prijavila na razpis za večjo povezljivost Slovenije bo znano do 5. junija

 • Mariborsko letališče z daljšo redno odprtostjo

  Letališče v Mariboru bo to poletje odprto kar 11 ur na dan, kar je največ v zadnjih letih.

 • MZI: Za Maribor ena prijava, razpis za subvencije morda že ta teden

  V petek 24. 3. 2023 opoldan se je iztekel drugi podaljšan rok za prijavo za podelitev koncesije za upravljanje Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Iztekel se je tudi s strani Ministrstva za infrastrukturo (MZI) rok, ko bi naj soglasje Evropske komisije prejeli za razpis subvencij. Medtem zagrebško letališče objavilo novo spodbujevalno shemo za nove prevoznike.

 • Rekorden promet nad Slovenijo

  Pred enim tednom je Kontrola zračnega prometa Slovenija nad ozemljem Slovenije zabeležila 1643 IFR operacij. Gre za rekord vseh časov.

 • Ryanair in Wizz Air izkazala zanimanje za koriščenje milijonskih subvencij

  Kakor smo pred dnevi predvideli, da bodo subvencije v prvi fazi najverjetneje črpali le nizkocenovnik(-i), se bo verjetno uresničilo. Zanimanje sta s sestanki s predstavniki države pretekli teden izkazala irski Ryanair in madžarski Wizz Air.

 • Trst krepi letalske povezave

  Letos poleti bo iz tržaškega letališča v Ronkah možno direktno leteti na 14 destinacij. Junija se sicer v Trst, kljub napovedim, ne bo vrnila Air Serbia, ki je lansko leto povezovala mesto z Beogradom trikrat tedensko z letalom tipa ATR-72.

 • Zakaj se mariborsko letališče ne razvija?

  Mariborsko letališče še vedno upravlja državno podjetje DRI, upravljanje investicij, d.o.o., kar je bila ob prevzemu, poleti 2019, po besedah Ministrstva za infrastrukturo (v nadaljevanju MZI), začasna rešitev. Pojem začasnosti pa dobiva nove razsežnosti, dnevi, tedni, meseci in leta priložnosti pa bežijo mimo.

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.