Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned15Jan2023

[FOTO] Bodoči slovenski Spartan opravil testni let

Informacije
Borut Podgoršek

Novo slovensko vojaško transportno letalo C-27J NG Spartan je v sredo 11. januarja 2023 opravil svoj prvi testni let v končni poslikavi slovenske vojske. Na italjanskem letališču Torino - Caselle (LIMF/TRN) ga je fotografiral ”planespotter” Francesco Cavallin (JetPhotos).

Letalo po fotografiji sodeč nosi že popolno poslikavo slovenske vojske, je registriran z začasno testno registracijo CSX62330 in narejeno pod serijsko številko 4204. Vidna je tudi njegova registracija, ki jo bo letalo ponosno nosilo pod slovensko zastavo, ta bo L2-01. Glede na fotografijo, pa bo poimenovan po slovenskem junaku Martinu Krpanu, katerega znano silhueto iz ilustracije Hinka Smrekarja iz naslovnice knjige Martin Krpan izdane leta 1917, je moč videti tik pod oznako letala na sprednjem delu trupa.

Testni let je po javno dostopnih podatkih trajal 107 minut z vzletom in pristankom na torinskem letališču.

Omenjeno letalo bi naj v floto slovenske vojske vstopilo še v letu 2023, glede na resolucijo razvoja slovenske vojske, pa bi lahko dobil družbo še enega enakega transportnega letala. Minister za obrambo Marjan Šarec je ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva na letališču Cerklje ob Krki povedal: ”Po sušnih leti je zdaj končno napočil čas, ko so proračuni spodbudnejši. Letošnji proračun in proračun za naslednje leto predvidevata višja sredstva, ne samo za doseganje ciljev Nata, temveč predvsem za doseganje lastnih ciljev in opremljanje Slovenske vojske. Tudi, kar se tiče letalstva imamo namen vlagati. V novem letu imamo namen vlagati v nove kapacitete, predvsem pa tudi v gradnjo hangarja za novo transportno letalo, ki ga bomo pričakali po vsej verjetnosti letos. Namen pa imamo kupiti še eno transportno letalo. Vemo in zavedamo se, da je pri letalu tako, da če hočeš imeti enega ves čas operativnega, bi potrebovali v idealnih razmerah tri letala, zato, da se menjajo ciklusi remontov, vzdrževanja in morda drugih nevšečnostih. Kako pomembno je da imamo letalo operativno, se je pokazalo zlasti poleti, ko je slovenska vojska odigrala ključno vlogo pri gašenju iz zraka.”

O letalu

Letalo C-27J Spartan italijanskega podjetja Leonardo je vojaško transportno letalo, bo po izjavah Ministrstva za obrambo, izpolnjevalo zahteve v najzahtevnejšem okolju delovanja v najboljšem razmerju med zahtevami, učinkovitostjo, zanesljivostjo in predvsem visoko stopnjo preživetja.

Njegove tehnične zmogljivosti bodo omogočale prevoz pripadnikov Slovenske vojske in tovora v vseh vremenskih razmerah na razdaljah, daljših od 3500 kilometrov, in brez vmesnih postankov. Maksimalni dolet letala je 5865 kilometrov, leti pa lahko na maksimalni višini 9144m v razmerah standardne atmosfere. Letalo omogoča transport 46 oboroženih pripadnikov oziroma do 60 pripadnikov z osebno prtljago in transport tovora do maksimalne teže 11.300 kilogramov in maksimalne širine do 3,33 metra, višine do 2,6 metra in dolžine več kot osem metrov oziroma vključno s prostorom dvižnih tovornih repnih vrat več kot 11 metrov. Letalo spada med tipe letal širokotrupne konstrukcije (angl. Wide-Body). Poleg transporta  zavezniških standardnih palet 3 + 1 tipa 463L HCU-6E oziroma 5 + 1 tipa HCU-12 omogoča tudi prevoz tovora nestandardnih dimenzij, kot so vozila 4 x 4 (HMMWV, Toyota itn.). Stranska tovorna vrata letala omogočajo tudi skok s padalom za to usposobljenih in izurjenih enot.

Slovaški Spartan v Ljubljani leta 2019

Slovenijo bi naj to letalo po pogodbi stalo 72 milijonov evrov z vključenim DDV, pri čemer je osnovna cena letala 48 milijonov evrov, cena dodatnih modulov (tovorni modul, modul za prevoz oseb, modul za prevoz okuženih oseb in modul za prevoz lažje in težje poškodovanih oseb s spremljanjem življenjskih funkcij) znaša 11 milijonov evrov. V skupno ceno so vključeni tudi logistična  podpora, rezervni deli, usposabljanje posadk, uporaba simulatorjev, tehnična dokumentacija in končno certificiranje. V oktobru 2022 je Ministrstvo za obrambo podpisalo še dodatek k pogodbi v vrednosti sedem milijonov evrov in sicer za nakup modula za gašenje.

Naslovna fotografija: Francesco Cavallin, JETPHOTOS

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.