Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Tor17Jan2023

[FOTO] V celjski bolnišnici odprli nov heliport

Informacije
Davor Golec

Investicijski projekt Nadomestna novogradnja Splošne bolnišnice Celje predstavlja dolgoročno osnovo za nadaljnji razvoj bolnišnice ter nadgradnjo programa zdravstvene dejavnosti. Projekt je eden izmed največjih investicijskih projektov v slovenskem zdravstvu. Razdeljen je na več faz. V začetku letošnjega leta so namenu predali del, poimenovan Etapa 1 nadomestne novogradnje, ki zajema tudi uporabo heliporta, ki pa je uradno še zaprt. Slovesnosti se je udeležil predsednik vlade dr. Robert Golob, slavnostni govornik na otvoritvi pa je bil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Projekt, ki je bil uvrščen v državni Nacionalni razvojni program začel v letu 2008, je razdeljen na štiri faze, od katerih je, poleg nulte (pripravljalna dela), zdaj delno zaključena Etapa 1. Z njo so začeli v drugi polovici oktobra 2019, ko je bila podpisana pogodba z izbranimi izvajalci del, s konzorcijem podjetij Kolektor Koling, d. o. o., Medicoengineering, d. o. o. ter Pomgrad, d. d. Po izdelavi podrobne projektne dokumentacije so se prva dela na zemljiščih začela sredi januarja 2020. Gradbena dela in opremljanje kletnih ter pritličnih prostorov in heliporta so bila dokončana junija 2022, nato pa sta bila pridobljena uporabno dovoljenje ter dovoljenje za poskusno obratovanje heliporta s strani Agencije za civilno letalstvo.

Pomembni funkcionarji državne in lokalne politike ter predstavniki celjske bolnišnice ob ogledu heliporta

Pogodbena vrednost investicije, ki jo v celoti financira Ministrstvo za zdravje, je bila ob podpisu pogodbe skoraj 24 mio EUR, končna vrednost pa bo znana ob zaključku končnega obračuna, so sporočili iz SB Celje.

Helikopterji za namene nujne medicinske pomoči bodo ponovno lahko pristajali na območju SB Celje

Nova pridobitev bolnišnice je tudi heliport na vrhu novega objekta, s čimer se možnost pristanka helikopterja vrača na območje bolnišnice. Od začetka gradnje urgentnega centra do nedavnega so helikopterji s kritično bolnimi pacienti pristajali na območju celjske vojašnice, od koder so jih v bolnišnico prepeljali z reševalnimi vozili. Čas transporta in primerne oskrbe bolnikov/poškodovancev v ambulantnih in operacijskih prostorih bolnišnice, se bo sedaj bistveno skrajšal. Pristajalna ploščad heliporta s premerom 28,5 metrov je od tal dvignjena 23 metrov, njena nosilnost pa je 9 ton. Do nje vodi posebna nakladalna površina, ki je po potrebi tudi osvetljena. Območje ploščadi in nakladalne površine je varovano z lovilno mrežo. Te značilnosti celjski heliport uvrščajo v kategorijo H3, referenčni helikopter pa je AS532AL cougar, s katerim je Slovenska vojska v decembru že izvedla testni pristanek. Prilagamo tudi fotografije s tega pristanka.

Cougar na testnem pristanku na LJHC

Heliport je opremljen z vso predpisano signalizacijo, ki omogoča pristanek zrakoplovov tako v vidnem kot tudi v nočnem delu dneva. Njegovo območje je stalno pod videonadzorom. Za varovanje, zaščito in reševanje je na voljo specializirana gasilska in reševalna oprema, posebna oprema so tudi senzorji za temperaturo in druge vremenske podatke, ki lahko samodejno vklapljajo ogrevanje celotne površine ploščadi. Za dodatno varnost poskrbi še posebna meteorološka postaja, ki neprekinjeno spremlja vremenske razmere, operativec heliporta pa jih po potrebi lahko posreduje letalskim posadkam.

Heliport nosi ICAO oznako LJHC in se nahaja na koordinatah 461403N 0151541E ter na višini 262 metrov nad morsko gladino. Po trenutnih podatkih Kontrole zračnega prometa Slovenije, heliport še ni v redni uporabi ter je z NOTAM-om zaprt predvidoma do konec januarja.

Objavljeno notam sporočilo o zaprtju heliporta predvidoma do 30. 1. 2023

Najava helikopterskih letov poteka preko regijskih centrov za obveščanje, dispečerskih centrov. Imajo tudi neposredno radijsko zvezo z letalniki. Dejavnost helikopterskih reševalnih prevozov zajema primarne lete, med katere sodijo dovozi pacientov s kraja nesreče v bolnišnico ter sekundarne lete, s katerimi se opravijo nujne premestitve pacientov iz ene v drugo bolnišnico.

»Novogradnja SB Celje je vitalen projekt za zagotavljanje nemotene zdravstvene oskrbe prebivalcev Celja in okolice za naslednjih 100–150 let. V sodobno urejenih prostorih bomo lahko našim bolnikom ponudili več zdravstvenih storitev, možen bo razvoj novih zdravstvenih metod in novih vej medicine, ki jih naša regija doslej ni poznala,« pomen investicije ocenjuje v. d. direktorja dr. Dragan Kovačić in dodaja: »Poleg prostorske in strokovne širitve pa gre tudi za pomemben signal Vlade RS v smeri podpore policentričnemu razvoju medicinske stroke v Republiki Sloveniji ter podpore ustavno zagotovljeni enakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev vsem državljankam in državljanom naše države. Z zaključkom celotnega projekta nadomestne novogradnje bo mesto Celje dobilo dokončno modernizirano in po sodobnih principih oblikovano bolnišnico, ki se bo lahko kosala z drugimi podobnimi centri na evropski ravni ter še naprej igrala vlogo regijskega garanta zdravstvene oskrbe bolnikov na sekundarni ravni kot tudi veznega člena med obema kliničnima centroma, s katerima bo sestavljala hrbtenico slovenskega bolnišničnega sistema. Razvoj novih strok bo, z roko v roki z ustanovitvijo medicinske fakultete v Celju, dal zagon izobraževanju strokovnih kadrov, oblikovanju kliničnih oddelkov in napredku medicine v našem kraju. Obenem bo s porastom zanimanja mladih za izobraževanje in delo v Celju prišlo do nujnih pozitivnih premikov v smislu priliva mladih intelektualcev, ki bodo mesto Celje poživili in mu dali nove razvojne potenciale.«

Pogled iz kontrolne sobe heliporta

Nadaljevanje projekta nadomestne novogradnje

V Splošni bolnišnici Celje se že veselijo nadaljevanja investicijskega projekta. Sklep o pričetku postopka oddaje javnega naročila za dokončanje in opremljanje drugega, tretjega in petega nadstropja v dokončani stavbi v okviru Etape 1 je Ministrstvo za zdravje izdalo konec aprila 2022. Načrtujemo, da bo javno naročilo, za katerega je bilo treba izdelati vso potrebno tehnično in razpisno dokumentacijo, objavljeno do konca januarja 2023.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.