Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre18Jan2023

Nova slovenska letalska družba: CAMEX Adria Airlines

Informacije
Davor Golec

Gruzijska družba CAMEX Airlines je sporočila, da so zaključili zadnjo fazo v širitvni skupine mednarodnih podjetij CAMEX ter da so ustanovili podružnično letalsko družbo v Sloveniji, ki bo nosila ime CAMEX Adria Airlines.

Gre za novo hčerinsko družbo prevoznika CAMEX Airlines, ki bi naj začela z letenjem aprila 2023, ko bi lahko bil zaključen pregled in presoja za pridobitev spričevala letalskega prevoznika (AOC), ki ga pričakujejo aprila letos. Svoje namene so na Agenciji za civilno letalstvo že predstavili v lanskem letu, novembra pa so jim v pregled predali obsežno dokumentacijo za pridobitev AOC-ja. Podjetje je v Sloveniji bilo ustanovljeno junija 2022 s sedežem v Ljubljani.

CAMEX Adria bo v začetni fazi operirala lete z letalom Boeing 737-800BCF serijske oznake MSN 33973, ki ga bo najela od lizing organizacije Icelease. Gre za 18 let staro letalo, ki trenutno nosi začasne avstrijske registrske oznake OE-IBB. Letalo je bilo do sedaj namenjeno za potniške letele, med leti 2004 in 2017 je letelo za španskega prevoznika Air Europa, med leti 2017 in aprilom 2022 pa za egipčanskega prevoznika FlyEgypt. V tem obdobju je bilo mogoče to letalo večkrat videti tudi na Brniku, kamor FlyEgypt leti čarterje iz Egipta. Trenutno je letalo na letališču London Gatwick, kjer je bilo preurejeno v tovorno različico. Za Sierra5 so ekskluzivno razkrili, da bo slovenska registrska oznaka letala S5-ACS, bazno letališče pa bo Brnik.

Camex Adria Airlines

CAMEX Airlines operira z enim tovornim letalom Boeing 738BCF, ki večinoma leti na Srednjem vzhodu, Kavkazu in centralni Aziji. S pridobitvijo evropskega AOC-ja, pričakujejo, da bodo lahko svojo dejavnost razširili še na predele Evropske unije ter privabili k sodelovanju nove poslovne partnerje. Pričakujejo, da bodo opravljali tovorne lete tudi iz Slovenije, prav tako pa bodo nudili še vse ostale storitve, kot jih ponuja gruzijska letalska družba CAMEX Airlines, to so tako imenovani ”ACMI” leti za naročnika, ”ADHOC” storitve ter leti za večje prevoznike tovora in pošte na rednih tovornih letih.

CAMEX Adria Airlines bo s tem postal drugi slovenski operator za tovorne lete. Trenutno je naš edini z lastno floto Solinair z dvema letaloma Airbus A300. Tovorne lete z najetim letalom Saab 340 od estonskega Airesta med Ljubljano in Sarajevom pa opravlja tudi Lipican Aer.

Novi slovenski letalski družbi v uredništvu Slovenskega letalskega portal Sierra5.net čestitamo in se v imenu vseh ljubiteljev slovenskega letalstva veselimo vsake krepitve le tega.

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.