Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon23Jan2023

Hrvaška korak bliže namenskim reševalnim helikopterjem

Informacije
Borut Podgoršek

Program razvoja HNMP na hrvaškem predvideva štiri HNMP baze.

Na hrvaškem danes HNMP izvajajo vojaški helikopterji Mi-8, Mi-17 in Mi-171, ki so po besedah Alena Šćurice (ADRIA Grupa, ZamaAero) preveliki, predragi in nenamenski. Bazirajo na letališčih Lučko (Zagreb), Divulje (Split) in Krk (Rijeka). Dodatno bazo bodo organizirali v Osijeku.

Stroka si želi dodatno bazo v Dubrovniku, saj je do baze v Divuljah 176 km. To pomeni 45 minut letenja, kar je izven zlate ure. Pripravljalci predloga na drugi strani trdijo, da je Dubrovnik premajhen za samostojno bazo. Tudi veliki otoki razen Mlijeta so bližje Splitu. Po drugi strani ima Dubrovnik v sezoni izjemno veliko turistov. Stroka zato predlaga, da bi peti (rezervni) helikopter med poletno sezono deloval iz Cavtata, medtem, ko bi bil pozimi na vzdrževanju. Taka rešitev bi bila povsem logična pravijo.

Zanimiv predlog je tudi ta, da bi bilo helikopterji stacionirani pri bolnišnicah. Na eni strani bi tako bolnika prepeljali neposredno v zdravstvene ustanove in se izognili vožnji iz letališč do bolnišnic po drugi strani pa bi dežurni zdravniki, ki sedaj čakajo brez dela na letališčih lahko opravljali delo v ambulantah.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je za pomoč pri izvedbi HNMP zaprosil Bruselj. EU bi lahko sofinancirala projekt in pomagala pri nakupu namenskih helikopterjev EC135 ali EC145, ki lahko prepelje dva bolnika.

Tudi Slovenija že več kot desetletje išče rešitev za razvozlanje klobčiča HNMP. Ministrstvo za zdravje, ki je nosilec dejavnosti nekako ne zbere dovolj volje, da bi projekt HNMP pripeljalo do sodobne rešitve. Po zadnjem predlogu bi v Sloveniji lahko organizirali tri baze. Poleg obstoječih na Brniku in v Mariboru še v Postojni ali Ajdovščini. Omenjalo se je tudi letališče v Portorožu. Helikopter za tretjo bazo bo zagotavljala Policija medtem, ko za prvi dve helikopterje zagotavlja Slovenska vojska. Vsekakor bi morali razmisliti tudi o nakupu helikopterjev, ki bi bili namenjeni izključno za HNMP. Z njimi pa bi lahko leteli vojaški in policijski piloti, ki HNMP in GRS že desetletja opravljajo več kot odlično in imajo tudi veliko izkušenj. S tem bi ohranjali letalsko kondicijo in delovali dvonamensko. V dobro državljanov.

Helikopterske in letalske posadke Slovenske vojske so v letu 2022 za potrebe reševanj v gorah, nujnih medicinskih prevozov in gašenja skupaj naletele 1138 ur in poletele na pomoč 629-krat. Pri tem so prepeljale 630 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišča pa odvrgle približno 4,4 milijona litrov vode.

Delno povzeto po ADRIA Grupa, ZamaAero

Foto: www.hzhm.hr

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.