Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet03Feb2023

Obisk poveljnika večnacionalnega centra za zračne operacije

Informacije
vir: Slovenska vojska

V sredo, 1. februarja, je poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Roman Urbanč v vrhniški vojašnici gostil generalpodpolkovnika Fernanda de la Cruza Caravaca, poveljnika Večnacionalnega centra za zračne operacije s sedežem v španskem Torrejónu (angl. Combined Air Operations Centre Torrejón - CAOC TJ). Namen obiska je bila poglobitev sodelovanja pri skupnem varovanju Natovega zračnega prostora in krepitev sodelovanja Slovenske vojske v Večnacionalnem centru za zračne operacije.

Obisk se je nadaljeval v 15. polku vojaškega letalstva na letališčih Cerklje ob Krki in Brnik. V Cerkljah ob Krki je delegacijo sprejel poveljnik letalskega polka polkovnik Janez Gaube, ki je s sodelavci predstavil strukturo, delo in naloge enote ter zmogljivosti letališča.

Sledil je ogled letala Pilatus PC-9M Hudournik in helikopterja Bell-412, ki predstavljata zmogljivosti, integrirani v sistem Nata pri nadzoru in varovanju zračnega prostora Republike Slovenije, in omogočata aktivnosti s področja iskanja in reševanja.

SV csm borut cirski gssv

Na Brniku sta delegacijo sprejela namestnik poveljnika letalskega polka podpolkovnik Robert Špernjak in poveljnik 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije podpolkovnik Aleš Umek, ki je generaloma predstavil strukturo, delo in naloge  ter nove delovne prostore in opremo enote, ki je vključena v integrirani sistem Natove zračne in protiraketne obrambe (NATO Integrated Air and Missile Defence System – NATINAMDS). Struktura s tem zagotavlja nenehno izmenjavo podatkov o dogajanju v zračnem prostoru z zavezništvom, pa tudi varovanje zračnega prostora nad ozemljem Slovenije z zavezniškimi ter slovenskimi vojaškimi letali.

Med osnovnimi nalogami Večnacionalnega centra za zračne operacije v Torrejónu, ki ga sestavlja 17 držav Nata, so načrtovanje, usmerjanje, usklajevanje, spremljanje, analiziranje in poročanje o delovanju sredstev varovanja zračnega prostora, ki so mu dodeljena v miru. Njegovo območje odgovornosti obsega južni del evropskega zračnega prostora od Portugalske do Črnega morja. V Natovi strukturi center predstavlja nadrejeno enoto slovenskemu Centru za nadzor in kontrolo zračnega prostora.

Foto: Slovenska vojska

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.