Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pon13Feb2023

Vojaška vaja Navidezni ščit 2023

Informacije
vir: Slovenska vojska

Do petka, 17. februarja 2023, bo v Sloveniji potekala vojaška vaja s področja elektronskega bojevanja Navidezni ščit 2023, na kateri se bo Slovenska vojska ob podpori letalstva in v sodelovanju s civilnimi strukturami usposabljala iz postopkov omenjenega načina bojevanja ter navajanja letalskih zmogljivosti.

Na vaji bo sodelovalo skupaj približno 200 udeležencev iz 15. polka vojaškega letalstva, Enote za elektronsko bojevanje, 1. in 72. brigade Slovenske vojske, 31. lovskega polka vojaškega letalstva Združenih držav Amerike ter Gasilske brigade Ljubljana, Gasilske zveze Slovenije in Policije. Cilji vaje so urjenje posadk letal in helikopterjev v samozaščitnem delovanju, kontrolorjev združenega ognja in operaterjev različnih sistemov v pogojih elektronskega motenja, delovanje v pogojih motenja govornih komunikacij ter zaznavanje različnih letalskih sistemov na daljinsko vodenje.

Izvedbo bodo podpirali helikopterji Bell-206 in Cougar AS AL 532, letala Pilatus PC-9M in Zlin 242, zavezniška letala F-16 ter manjši brezpilotni vojaški in civilni sistemi.

Usposabljanje bo potekalo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, na katerem bodo letala in helikopterji zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Gotenice, Glažute, Strmice pri Vrhniki ter na radarskem položaju Ljubljanski vrh, kjer bodo letalniki letalsko podporo samo simulirali. Zavezniška letala F-16 bodo podpirala izvedbo vaje samo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske.

Aktivnosti bodo na območjih usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske in zavezništva, ki bodo v sklopu lastnega usposabljanja območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 23. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov. Na teh območjih se zaradi preletov letal in helikopterjev pričakuje povečan hrup.

Predviden čas usposabljanja:

- ponedeljek, 13. februar, med 10. in 20. uro, (letala/helikopterji SV)

- torek, 14. februar, med 9. in 20. uro, (letala/helikopterji SV in zavezništva)

- sreda, 15. februar, med 9. in 20. uro, (letala/helikopterji SV SV)

- četrtek, 16. februar, med 9. in 23. uro, (letala/helikopterji SV in zavezništva)

- petek, 17. februar, med 9. in 14. uro. (letala/helikopterji SV)

15. polk vojaškega letalstva, ki je nosilna enota za organizacijo in izvedbo vaje Navidezni ščit 2023, bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Foto: Slovenska vojska

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.