Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ned12Feb2023

Tokrat falcon v bodoče spartan

Informacije
Borut Podgoršek

Republika Slovenija je 6. februarja v Turčijo preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotila člana EU enote za oceno stanja in koordinacijo in 7. februarja 2023 tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s 7 reševalnimi psi in 4 spremljevalci. Na pot do Antakye so odšli preko letališča v Zagrebu, Istanbula in Adane.

Slovenska ekipa je v Turčiji rešila več deset ljudi. V reševanju so bili zaradi stekla in podobnih ostrih predmetov poškodovani vsi psi. Poškodovali so si tačke, ki sta jih veterinar in zdravnik oskrbela na kraju s šivi in sponkami. Kužki bodo po nekaj dneh počitka povsem okrevali.

Po uspešno opravljenem delu so se reševalci in kužki v Slovenijo vrnili z letalom falcon neposredno iz Adane. Letalo je včeraj opravilo dva leta in celo ekipo uspešno prepeljalo v Slovenijo. Prvi del ekipe je v domovino prišel popoldne, drugi pa v večernih urah.

sv psi 2

Slovenija bo s prihodom transportnega letala spartan konec letošnjega leta postala še bolj odzivna in samozadostna z letalskim transportom. Poleg falcona, ki je prvenstveno namenjeno VIP prevozom in omenjenega spartana je reševalcem na voljo tudi turbolet z vedno pripravljenimi posadkami Slovenske vojske. Naši srčni reševalci pa bodo tako lahko še hitreje prišli na mesta reševanja in opravili svoje delo za katero so vrhunsko izurjeni.

Naj ob tem spomnimo, da letalske posadke Slovenske vojske že od leta 2015 sodelujejo tudi z zavodom Slovenija-transplant pri prevozu organov in tkiv za presaditev. V tem obdobju so izvedli nekaj manj kot 100 prevozov. Čestitke vsem!

Foto: MORS

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.