Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Sre19Okt2022

V Pivki bogatejši za nemški štiricevni protiletalski top

Informacije
vir: PVZ

Park vojaške zgodovine je ob uradnem obisku v Sloveniji obiskala ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska v spremstvu gostitelja ministra za obrambo Marjana Šarca.

Makedonska delegacija si je ogledala Park in se seznanila z njegovo organizacijo ter konceptom razvoja zlasti glede na potrebo po razvoju podobne institucije v Severni Makedoniji. Ministrica je ob ogledu muzejskih zbirk in razstav v razgovoru z direktorjem Parka mag. Jankom Boštjančičem izrazila navdušenje nad Parkom vojaške zgodovine ter pozdravila krepitev sodelovanja obrambnih sektorjev obeh držav tudi na področju ohranjanja dediščine.

PVZ BK1 9355 2

Ob zaključku protokolarnega obiska sta ministrica Petrovska in minister Šarec na krajši slovesnosti muzejskemu namenu formalno predala najnovejšo pridobitev – legendarni nemški štiricevni protiletalski top Flakvierling 38 iz druge svetovne vojne. Gre za izvedenko protiletalskega topa Flak 38 kalibra 20 mm, ki ima na enovitem podvozju namesto ene same nameščene kar štiri 20-mm cevi. Dragoceni eksponat je na pobudo Parka vojaške zgodovine Republiki Sloveniji donirala Republika Severna Makedonija v spomin na desetletja skupne zgodovine in kot znamenje dobrega sodelovanja med državama. V začetku leta 2022 je bil top pripeljan v Slovenijo in vpisan v evidenco Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Park vojaške zgodovine je po pridobitvi eksponata v mesecih avgustu in septembru 2022 izvedel konservatorsko-restavratorski poseg ter ga pripravil za muzejsko predstavitev.

Foto: Rok Pirjevec, PVZ

Sorodni mediji

Oglasi

ČLANICE ADRIA GRUPE

AdriaGrupa2

ZAMAavijacijaLOGOmail 

flynaissus

 
FlyingBosnian

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.